Mi alapján válassz jógaoktatóképzést?

Mi alapján válassz jógaoktatóképzést?

A hatalmas kínálatban nehéz elsőre eligazodni. Mivel én nem tartok 200 órás oktatóképzést, így abszolút üzleti érdektől mentesen próbálok most segíteni neked eligazodni az oktatóképzések dzsungelében. (Update 2021-ből.)

Ezt a posztot frissítettem, mert 2021-ben a rengeteg idegesítő és rossz tapasztalat után létrehoztam a Free Spirit Jóga Akadémiát, amit az amerikai Yoga Alliance akkreditált az új, emelt szintű követelményrendszere szerint. 

Biztosan te is tapasztaltad, hogy folyamatosan újabb és újabb oktatóképzések bukkannak fel. Egy-kettő nem kisebbet ígér, mint azt, hogy ha az ő képzésére mész, akkor már az elején tuti sikeres leszel és ebből fogsz főállásban megélni. Hogy miért van ennyi oktatóképzés? Szükség van jógaoktatókra, mert itt van egy korosztály, aki felismerte már, hogy tenni kell az egészségért, és a fizikai mozgáson kívül belső csendességre is vágynak. Ez a mérleg egyik oldala. A másik oldala már kicsit sötétebb, hatalmas üzlet oktatókat képezni futószalagon nagy mennyiségben, pedig biztosan az összes iskola hangosan tiltakozik, hogy őket a pénz nem érdekli, mert az nem jógikus, pedig szerintem nem kéne ezt a tényt letagadni. Miért ne kaphatna a jógaiskola pénzt a szolgáltatásaiért, ha minőségi tanfolyamot tart. A legsötétebb oldal pedig az, amiről a jógatanítványok soha nem hallanak. Sajnos a jógaoktatók egy-két stúdióban rettenetes körülmények között dolgoznak. Megbízási szerződéssel kapnak 400-500 Forintot egy jógázó után, amibe ha beleszámolod, hogy mennyivel érkeznek az óra előtt és utána még elpakolnak, bezárnak, plusz otthon posztolnak a Facebookra, tartják a kapcsolatot a tanítványokkal... hát sajnos a legtöbb esetben a takarító személyzet jobb díjazást kap. Na, ezért van szükség mindig újabb és újabb oktatókra ebben a rendszerben, hiszen normális ember nem akar ilyen körülmények között éveket dolgozni. Nagyon sok jógaoktatót ismerek itthon és külföldön is, sajnos ez nem egyedi probléma. Amikor megnyitottam a Free Spirit Studiot, az egyik fontos elvem volt, hogy mi nem ebben a kizsákmányoló rendszerben fogunk működni, ezt nem így akarom csinálni, és nem is így működünk. Na, de vissza az oktatóképzésekhez. 

Hogyan találhatsz értékes képzést ebben a túlkínálatban? Hogyan találod meg azt a tanfolyamot, ami neked a legjobb? Most egy pár tippel szeretnék neked segíteni, hogy a bizonyítvánnyal a kezedben se maradj csalódott. 

Mit szeretnél?

Először te döntsd el, hogy mi is a terved a jógával. Mi az, ami téged érdekel? A fizikai rész, a meditáció, a filozófia?  A tradicionálisabb jóga érdekel, vagy inkább csak az ászana? Ha ezt tisztázod magadban, akkor könnyebben fogsz iskolát választani. 

Ki tartja a tanfolyamot?

Olvasd el az oktató bemutatkozását, nézd meg, hogy ő hol tanult, mennyi ideje jógázik, mennyi ideje tanít és milyen intenzíven. Ha van lehetőséged rá, akkor menj el egy pár órájára, hogy lásd passzoltok-e stílusban. Ha nincs lehetőséged erre, akkor nézd meg a videóit, olvasd el a bejegyezéseit a neten, innen is több mindent leszűrhetsz. Csak attól, mert sokan kedvelik a közösségi médiában, még nem biztos, hogy nála kell tanulnod és főleg nem biztos, hogy többet tud neked adni. Mostanában egyre elterjedtebb dolog lett, hogy egy nagyobb névvel reklámozzák a képzést, de az az oktató még a fele időben se lesz veled, helyette átadja az órák jó részét kevésbé tapasztalt oktatóknak. Természetesen egy ember nem fog tudni mindent átadni neked, és bevett szokás, hogy például az anatómiát gyógytornászok vagy más magasan képzett szakemberek tartják. És attól se lesz bajod, ha minél több ember oktat majd téged, csak tudd ezt előre, hogy ne csalódj. Nézd meg azt is, hogy aki a képzést tartja mióta jógázik, mióta képez oktatókat, ő maga milyen képzéseket végzett el. 

Milyen bizonyítványt kapsz?

Magyarországon jelenleg nem kell semmilyen OKJ-s végzettség a jógaoktatáshoz. Igazából bárki bármikor kinevezheti magát jógaoktatónak és már tarthatja is az órákat. Azonban ezt mégse tanácsolom. Tessék legalább egy 200 órás oktatóképzést elvégezni. Két nagy nemzetközi szervezet bizonyítványát kaphatod, az egyik az amerikai Yoga Alliance (ahol én lettem akkreditálva), a másik az indiai Yoga Alliance International. Tanulóként csak győzzünk kiigazodni ezen. Jelenleg az amerikai Yoga Alliance próbálja valamennyire kereketek között tartani az oktatóképzéseket, előírják, hogy hány óra és mi szükséges egy oktatóképzéshez, ki tarthat ilyen tanfolyamot (2023-tól kizárólag EYT-500, azaz tapasztalt vezető jógatanárok), hány órát kell személyesen oktató és mennyi lehet az online óra. Az amerikai szervezetnél akkreditáltatni kell a teljes tananyagot órákra és témákra lebontani, a tanároknak évente továbbképzésen kell résztvenniük és az akkreditációt három évente meg kell újítani. Az indiai rendszert kevésbé ismerem, de a leírásuk alapján itt sokkal egyszerűbben lehet regisztrálni, akár 200 órás oktatóként is, majd az ezer dollár regisztrációs díj befizetése után már képezheted is a jógaoktató palántákat életed végéig. Tudtad? Az amerikai, szigorúbb rendszerben kb 8 magyar iskola van regisztrálva, míg az indiaiban kb 150. Ez csak információ, kérlek szűrd le a saját véleményedet és dönts tudatosan! Azért a rendszer sötét oldala ellenéri is, ha jógastúdióban szeretnél órát tartani, érdemes legalább egy 200 órás bizonyítványt beszerezni. Ennél rövidebb (100 óra) alapképzést nem ajánlok. 

Milyen jellegű jógát oktatnak?

Mostanában láttam olyan képzést, ami nem kevesebbet ígért, mint azt, hogy a 200 órás, 6-8 hétvégés képzés alatt hatha jógaoktató, flow jógaoktató és még terápiás oktató is lehetsz. Óvatosan az olyan ígéretekkel, amik már írásban is soknak tűnnek. Személyes tapasztalatom, hogy érdemes először egy "sima" hatha jógaoktatói képzéssel kezdeni, ahol az alapokat szépen megtanítják, majd utána kezdj el oktatni, gyakorlatot szerezni, és utána érdemes különböző stílusokat tanulni, legyen az kismama jóga, vinyasa flow, gyerekjóga vagy akár jógaterápia. 

Milyen a képzés felépítése?

Hány órát töltesz majd az oktatóval? Van olyan elméleti anyag, amit hangfelvételről is meg tudsz hallgatni, azért sokszor felesleges ott ülnöd, de a gyakorlati résznél legyél az oktató mellett, erre legyen elég hétvége. 

Hány órát kell önállóan otthon készülnöd? Pár hét alatt lezavarják a képzést, és neked egyedül kell készülnöd, vagy az oktató ad elég időt, elegendő hétvégét? Nagyon rövid, 4-6-7 hétvégés tanfolyamoknál villanjon fel a piros lámpa a fejedben.

Hány óra az anatómia? És egyáltalán mit tartalmaz? Egy 200 órás képzésbe annyi mindennek bele kell férnie, hogy az anatómiát sok helyen pár órában lezavarják. Ha elkezdesz oktatni, akkor fogod tapasztalni, hogy mennyire jó lett volna, ha van idő erre. 

Mire helyezik a hangsúlyt? A filozófiára, a gyakorlati tudnivalókra? Egyáltalán megtanítják-e, hogy hogyan állíts össze egy órát, vagy leadnak egy kész óratervet, amit meg kell tanulnod, de magadtól nem fogsz tudni óratervet összerakni?

Hány órát kell más oktatóhoz elmenned? Átlagban 10 óra úgynevezett hospitálást szoktak előírni a tanfolyamokon, készülj arra, hogy ezért még külön kell fizetned majd ott, ahová mész, ez nem szokott benne lenni a tanfolyam díjában. Egy pár iskolában a 10 óra helyett 15-20-25 órát is előírnak, ennyivel is csökkentve a 200 órát, és jó nagy költséggel megemelve a tanfolyamod díját. Ezzel érdemes előre számolni. 

Minden képzésnek kell, hogy legyen egy tervezett felépítése, melyik témával hány órát terveznek eltölteni, ezt kérd el, ha nincs feltüntetve a leírásban, mert innen kiderülhet, hogy azt kapod-e, amit szeretnél. 

Összességében a 200 órából hány órát fogsz az oktatóval tölteni? Ezt tényleg érdemes jól megnézni már az elején, mert sajnos sok tanfolyamon elsumákolják az óraszámokat, otthoni készülődést, könyvolvasást is beleszámolnak a tanfolyamba és előfordul, hogy a 200 órás képzésed kb 100 óra tényleges oktatást tartalmaz. Az amerikai Yoga Alliance megemelt követelményei szerint legalább 150 órát a tanfolyamot vezető tapasztalt jógatanárral (ERYT-500) kell eltöltened. 

Ki járt oda? 

Kinéztél egy oktatót, tanfolyamot, de bizonytalan vagy? Menj el egy pár általa képzett oktató órájára. Ez is sokat elárulhat, és segíthet a döntésedben. A személyiséget, emberi tulajdonságokat is nézd, ez a legárulkodóbb. 

Van-e valamilyen előzetes követelmény?

Ha van felvételi, és nem kizárólag a mennyiség érdekli az oktatót, akkor lehet, hogy már az elején kiszűrnek, hogy még nem vagy elég gyakorlott, vagy nem is neked való ez a pálya. Nézz utána, hogy kérnek-e x év jógás gyakorlatot mielőtt felvennének a tanfolyamra. Lehet, hogy most örülsz, hogy gyakorlat nélkül, kezdőként felvesznek valahová, de hosszútávon úgy lehetsz igazán jó oktató, ha megvan a te biztos gyakorlati háttered. 

Mennyibe kerül?

Az árak 2021-es árak. A nagyon olcsó, kevés hétvégét tartalmazó vagy teljesen online tanfolyamok jelenleg 170-180.000 Forintba kerülnek. Az átlagosak 6-7 hétvégések, 3 hónaposak és 290-350.000 Forintba. Azonban ne dőlj be elsőre az alacsonyabb árnak. Miket érdemes megnézni? A 10-25 óra hospitálást letöltheted-e a tanfolyamot tartó oktatónál díjmentesen, vagy azért külön fizetned kell? Sok helyen adnak 20-30 százalékot az óradíjból, valahol semennyit. Ezt számold hozzá az alapdíjhoz. 10-25 órával számolva ez legalább 25-75.000 Forinttal fogja megemelni a képzésed díját. Mennyit kell utaznod? Az iskolában megengedik-e, hogy bent aludj, és ne kelljen még szállásért is fizetned. Miért kell még fizetned? És egyáltalán hány nap tényleges oktatás lesz? Előfordulhat, hogy a nagyon olcsó tanfolyamon alig lesz pár nap személyes oktatás, és bele is kerülsz az olcsó húsnak híg a leve esetébe. Ha külföldön szeretnél bizonyítványt szerezni, akkor egy 200 órás képzésnél nagyjából 3.000 dolláros díjjal számolhatsz. 

Ne mindent a tanfolyamtól várj. 

Egyik tanfolyam se tud csodát tenni, főleg nem 4-8 hétvége alatt. Ha nagyon rövid előzetes gyakorlattal elvégzel egy oktatóképzést, akkor ne csodálkozz, hogy vért fogsz izzadni, ha ki kell állni egy teremnyi ember elé. A tanfolyamokon szerzett tudás az eszközkészleted 30, vagy még kisebb százaléka, és sokkal többet számít a saját gyakorlás, a jógás előélet, a karaktered, majd az oktatói tapasztalat és a folyamatos, napi saját gyakorlás, elméleti tanulás és az alázattal való hozzáállás. 

Update 2021-ből

Az elmúlt években sokat beszélgettem leendő jógaoktatókkal és olyanokkal, akik már végzett oktatók. Amit megosztottak velem, valamint a sok éves saját tapasztalatom nem hagyott nyugodni, ezért körülbelül 2 év gondolkodás, tervezés után a napokban összeállítottam a saját 200 órás oktatóképzésem tervét. A fő motivációm az, hogy lehet ezt máshogy is csinálni, kis csoportban, magas óraszámban és időt hagyva arra, hogy a tanítvány fejlődhessen és megérhessen erre a csodálatos pályára. Úgy állítottam össze a tanfolyamot, hogy azokat a pontokat vettem figyelembe, amikről 2 éve ebben a bejegyzésben írtam, és amiket azóta is fontosnak találok. Kattints ide és olvass tovább a tanfolyamról, aminek már a harmadik csoportja fog 2022-ben indulni. 

Sok sikert a jógás utadon! Kívánom, hogy olyan oktatóképzésen indulhass el, ahol élmény lesz a tanulás. 

Erika