Bemutatkozás

Szia! Wollaston Erika (Király Erika), soproni jógaoktató vagyok. Közel 2 évtizede jógázok és 5 éve tanítom is ezt a csodálatos mozgásformát és életmódot. Az elmúlt években több ezer csoportos órarendi jógaórát, számos workshopot, tanfolyamot és jógatábort tartottam. Az itt, és a hosszú évek saját gyakorlásai és tanfolyamai során szerzett tapasztalataimat igyekszem átadni a hozzám forduló tanítványoknak. Az egyik kedvenc jógás területem a jógázók segítése, biztatása és erősítése az első lépések megtételében, legyen ez első lépés a jóga útján vagy első lépés egy kihívást jelentő jógapózban vagy élethelyzetben.


Ez az én jógasztorim, ahol elmesélem, hogy én hogyan indultam el a jóga útján, és merre tartok.

A 90-es években, középiskolásként először a jóga meditációs és relaxációs ágával ismerkedtem meg, ami annyira megtetszett, hogy iskolás éveim alatt rendszeresen alkalmaztam a könyvekből, és egy akkori rádióműsorból tanult technikákat.

A jóga fizikai részével, az ászanákkal csak évekkel később, 2004-ben találkoztam. Könyvelőként nagyon stresszes munkám volt, nyugalmat, kikapcsolódást, a futás és aerobik mellé egy másfajta mozgásformát kerestem. Az egyik kolléganőm ajánlására mentem el az első jógaórámra, ami első gyakorlásra szerelem lett, este jobban aludtam és másnap kipihenten ébredtem. Elkezdtem heti kétszer hatha jógára járni. Mellette, hogy a dinamikus mozgásigényemet is kielégítsem, továbbra is futottam és aerobikra jártam.


Amikor elkezdtem jógázni, a sok évtizedes üléstől, futás-aerobik-fitnesz óráktól nagyon kötött, és érdekes módon gyenge is voltam. Emlékszem, hogy szinte mindegyik jógapóz szenvedés volt, előrehajlásnál még a bokámat se értem el, lefelenéző kutyapózban a karom nem bírt el, de egy harcos pózt is alig bírtam megtartani öt légzésig. 

2007-ben Sopronból több, mint 7 évre Londonba költöztem, ahol sikerült két nagyon jó tanárt találnom, így továbbra is tudtam heti rendszerességgel órákra járni. Itt ismerkedtem meg a hatha jóga dinamikusabb fajtáival, amiket nagyon élveztem.

2010-ben 5 hónapot töltöttem Ázsiában, többek között Indiában és Nepálban ahol helyi jógafoglalkozásokon is részt vettem. Ez az élmény még közelebb hozott a jógához, csoportos órák mellett elkezdtem önállóan is gyakorolni, jógás könyveket olvastam, a jóga életmód tanításai a hétköznapokon is megjelentek az életemben. Londonban ezután ismerkedtem meg a dinamikus Ashtanga és vinyasa flow irányzatokkal. A napi rendszeres jógagyakorlás az életem része lett, mert a mai napig folyamatos testi és szellemi kihívást, belső csendességet és ellazulást jelent számomra.

A kedvenc irányzatom a vinyasa flow, mert a változatos, izgalmas sorozataival teljesen leköti a figyelmemet, kikapcsol, dinamikus, de mégis lágyan áramló. Szeretem a kreativitást, változatosságot a gyakorlásban és az oktatásban is. A jóga fő célját és értékeit szem előtt tartva nem félek változtatni ászanákon és az instrukciókon, ha a modern kutatások szerint a régi elavult, vagy nem működik a nyugati világban. 


Képzéseim:

2016Purnam Jógaoktató Akadémia – Bálint János – hatha jógaoktató (Yoga Alliance RYT-200)
2017Purnam Jógaoktató Akadémia – Kriston Adrienn és Czeizler Krisztina – vinyasa flow oktatóképzés
2017Purnam Jógaoktató Akadémia – Bálint János – jógaterápia képzés (Yoga Alliance RYT-500 modul)
2017Kino MacGregor workshop – Bécs, Ausztria
2017 - 2018“Életünk áramlása” – Vinyasa flow terápiás alkalmazása – Kriston Adrienn
2018Purnam Jógaoktató Akadémia – Bálint János – haladó képzés (Yoga Alliance RYT-500 modul)
2018-2019Purnam Jógaoktató Akadémia - Bálint János - meditáció oktatóképzés (Yoga Alliance RYT-500 órás modul)
2019Purnam Jógaoktató Akadémia - Bálint János - Yoga Alliance 500 órás vezető jógaoktató diploma
2019Laurus Fejlesztő Intézet - Dr. Gulácsi Bernadett - Life-és business coach képzés
2019Triyoga London UK - Jason Crandell - Haladó vinyasa flow oktatóképzés (Yoga Alliance RYT-500 órás modul)
2020-21Auspicium Ltd Anglia - David Key - NLP tréner - Neurolingvisztikus Programozás (folyamatban)
2021Tapasztalt vezető jógatanár akkreditáció (EYT-500) - Yoga Alliance USA


A képzéseim mind a jógát nemzetközileg keretrendszerbe foglaló Yoga Alliance irányelveinek megfelelőek, a jógaoktatók számára előírt követelmények és besorolásuk szerint jelenleg a tapasztalt vezető jógatanár (E-YT-200 és E-YT-500) kategóriába tartozom. 

A soproni Test és Lélek Fesztivál alapítója vagyok, valamint az első három évben szervezője is voltam. 2020-tól már nincsen semmilyen kapcsolatom ezzel a rendezvénnyel. 

Folyamatosan fejlesztem és képzem magamat nemzetközi és hazai fórumokon, workshopokon, online és személyes továbbképzéseken. Kedvenc témáim az anatómia, változatos, de hatásos és intelligens órafelépítés, precíz, a mai modern gyakorlóra szabott ászanakivitelezés, valamint a mentális témákkal való munka. 

Szeretném, ha minél több ember megismerné a jógát, saját magán tapasztalná annak pozitív testi és lelki hatásait. A jógáról még manapság is sokan azt gondolják, hogy ez csak fekvés, nyújtás és lazítás. Igen, van ilyen fajta jóga is, de én jómagam se ezt az irányzatot gyakorlom, ezért a jógaóráimra se ez a jellemző. Az órákat úgy állítom össze, hogy a gyakorlatokkal lekössük a figyelmet, átmozgassuk az egész testet, az ízületeket, helyreállítsuk a modern életmód, rossz mozgásminták miatt felbomló izomegyensúlyt, jobban megismerjük a saját testünket és lelkünket. Mivel a vinyasa flow a fő irányzat, amit gyakorlok, ezért ennek a stílusjegyei az összes órámon megjelennek. 

2018. július 4-én nyitottam meg a saját termemet, a Free Spirit Studio-t Sopronban, a Csengery utcában. A stúdió vonattal, busszal, gyalog és autóval is nagyon jól megközelíthető, a környéken rengeteg parkolóhely áll rendelkezésre. A terem 121 négyzetméteres, ebből a jógaterem 75 négyzetméter, kényelmesen elférünk, az órarendi órákra így előzetesen bejelentkezni nem szűkséges. A terem világos, szellős, barátságos, minden eszközzel felszerelt, így minden adott a feltöltődéshez és lazításhoz. Itt önmagad lehetsz. 

2019. december 4-én újabb mérföldkőhöz értünk, amikor a weboldalam online jógavideókkal bővült, ezzel régi álmom valósult meg, ugyanis évek óta szerettem volna már minőségi jógaprogramokat és jó hangulatú, jó minőségű videókat megosztani a tanítványaimmal. Most már az idő és a távolság sem akadályoz meg abban, hogy együtt jógázhassunk. 

2020. július 6-án elindítottam a Free Spirit Podcastot, ahol jóga, meditáció, mindfulness és coaching témában hallgathatod az új adásokat minden hétfőn reggel. A podcastot megtalálod a Spotifyon. Fejlődésközpontú útkeresőknek készülnek az adások, ha te is annak érzed magadat, szívből ajánlom a csatornát. 

2020. novemberében az online videóim mellett elindultak a Zoom jógaórák is. Ez a felület világszerte forradalmasította a jógázást, egy új világot nyitott minden fejlődésközpontú útkereső számára. Próbáld ki velem a jógát online is. Ez a felület nagyon interaktív, te jó minőségben látsz és hallasz engem, és egyidőben én is látlak téged, óra előtt és után beszélgetni is tudunk. 

2021-től már EYT-500, azaz tapasztalt vezető jógatanár akkreditációval rendelkezem. 

Szeretettel várok minden kezdő és gyakorlott jógázót az óráimon, a különböző jógaprogramokon és az online videókban. Nálam soha nincsen értékelés, bírálat, hasonlítgatás, van viszont választási lehetőség, támogatás és őszinte lelkesedés. 

Wollaston Erika - Erika jóga

erika@erikajoga.hu

0036/30-7931-457