Ilyen egy haladó vinyasa flow oktatóképzés

Ilyen egy haladó vinyasa flow oktatóképzés

Hogyan telik egy 100 órás jógaoktatóképzés, amit az oktató Kaliforniából tart? Pillants bele az idei továbbképzésembe Jason Crandell-lel.

Ha egy ideje jógázol velem, akkor emlékszel, hogy 2019-ben egy nagyon intenzív 2 hetes vinyasa flow oktatóképzésen vettem részt Londonban. Erről itt tudsz olvasni, ha érdekel. A képzést az amerikai Jason Crandell tartotta, akit Bálint János mellett a másik tanáromnak tartok. Ez egy 300 órás haladó vinyasa flow jógatanári továbbképzés, ami három hatalmas modulra lett szétszedve, csípő, core-gerinc és vállak. Ebből az első, csípő modult csináltam meg Londonban, és most a 3. modulon tanulok online, ami a vállakkal, a felső háti szakasszal, nyakkal és a karokkal foglalkozik anatómiai szempontból. 

Hogyan zajlik egy ilyen képzés? 

A képzés teljesen digitalizálva lett, így most itthonról csatlakoztam. Választhattam volna hibrid opciót is, de örülök, hogy nem kell a magyar Forintommal most Londonban lennem egy hétig. Amikor az online tanulást választottam, akkor tudtam, hogy a tananyag nagyon jó minőségben, jól rendszerezve lesz rögzítve és jó lesz Jasonnal online tanulni. És nem csalódtam. Az anatómiai és filozófiai leckéknél szerintem nagyon jól működik az online verzió, mert itt ha túl sok, akkor megállítom a videót, vagy ha valami nem világos egyből, akkor újra megnézem. Egyébként pont ilyen rendszerben raktam össze én is a 200 órás hatha oktatói tanfolyamom online anyagát. Ugye nem hiába rezonálunk egy tanárral. Ha mi is szeretjük a jól, modernül és precízen elkészített dolgokat, akkor a választott tanárunk is ilyen lesz, különben falramászunk (voltam már más tanfolyamon is, haha). 

Hétfőn kezdődött a képzés és két héten keresztül tart. Egyedül vasárnap a pihenő. Tehát 12 napot töltünk együtt, napi kb 7-8 órás a tananyag. Az anatómiát, filozófiát videóról kell feldolgoznunk. A napi meditáció, vinyasa flow jóga, pranayama szintén videóra lett véve, azt is onnan kell végiggyakorolnunk, ami kb 2.5-3 órás gyakorlás. Minden nap magyar idő szerint 17 órakor találkozunk 2 órára a Zoomon, ahol a kérdéseket tudjuk megbeszélni, valamint gyakorlunk is. Vicces, mert Jason lát mindenkit és név szerint tud instruálni, pl. "Erika, lépj előre egy kicsit jobban." Nagyon jó, hogy egy ennyire tapasztalt tanár ránéz a gyakorlásomra. 

A képzésen kis csoportba lettünk osztva és van egy támogató mentorunk. Az enyém Adam, egy londoni jógaoktató srác, aki régóta Jasonnal dolgozik együtt és nála lett haladó flow oktató. A nagy csoporton belül van egy kis csoportunk is, akikkel most a következő hónapokban szorosabban együtt fogunk dolgozni.

Miért megyek ennyi képzésre még mindig? 

Jógaoktatóként az alapképzés 200 óra, a legtöbb oktató ezzel rendelkezik, és ezzel lehet bátran oktatni, hiszen a stabil alapokat megadja. A következő lépcső az 500 órás szint elérése, amit a legtöbb iskola 3 darab 100 alkalmas modulra oszt, ezek mind haladó oktatóképzések, ezekből nincs nagy választék, nem sok magyar iskola tart ilyet. A 3 haladó modult én Bálintnál végeztem el, ott a meditáció oktatóképző, jógaterápia és haladó hatha jóga volt a modulok fókusza. Itt Jasonnál nagyon precíz anatómiai fókuszú ez a haladó képzés, én pedig nagyon szeretem a jógaanatómiát. De nem is csak jógaanatómiát tanulunk, hanem az összefüggéseket, logikát és egy új nézőpontot a vinyasa flow jógán belül. A jógázókra szabjuk a pózokat. Olyan nincs, hogy az nem jó verzió, ne csináld. Itt megtanuljuk, hogy egy verzió miért jobb valakinek, de lehet, hogy nem a másiknak. Sok ezer megtartott jógaóra után is úgy érzem itt magamat, hogy minden egyes nap megvilágosodok és valamit megértek egy új szemszögből. 

"You'll walk away from this training with critical thinking skills and technique, but more importantly with the empathy and the knowledge to make sure you are helping your students." - Jason Crandell

Egy kis belső kritika, ami lehet, hogy sokaknak nem fog tetszeni

Mivel sok éves tapasztalatom van a nyugati és a magyar jógás viszonyokban is, azt kell sajnos mondanom, hogy itthon még mindig nagyon dogmatikus, "jaj, ne csináld, mert megsérülsz", "ezt se meg azt se szabad csinálni" hozzáállás van, de a kis csápjaimmal úgy tapogatom le, hogy a legtöbb oktató nem tudja, hogy mit miért mond, csak ismétli a tanárát. Le merem írni ezt a kritikát, mert pont így kezdtem én is a jógaoktatói pályámat. Felírtam, hogy melyik pózt ki nem végezheti, pont. És ez nem a tanárommal szembeni kritika, ez egy általános helyzet. Itthon nincs jógás kutatás, tapasztalt sportorvosokkal való együttműködés és tőlük tanulás, mint az USA-ban. 

Éppen ezért szánok rá rengeteg pénzt és időt, hogy olyan forrásból tanuljak, ahol megértem azt, hogy ha valami potenciálisan veszélyes, akkor kinek, milyen fajta jógán és tűpontosan azt is tudom, hogy miért. És mindezt vinyasa flow alapokon, mert van ami elmegy egy hatha jógán, de vinyasa flow jógán már nem. Többek között ezért is érdemes minden egyes általunk tanított jógastílusban végzettséget szerezni egy komolyabb tanárnál, mert az alapszabályok nem ugyanazok. 

Valamint még egy észrevétel, hogy számomra is nagyon fontos, hogy az online tanfolyamjaim kifejezetten arra a tanfolyamra készültek jó hang-és képminőségben, mint ez a 100 órás képzés, nem egy személyes jógaórát, korábbi oktatóképzést vettem fel videóra és azt adom át szerencsétlen tanítványoknak, hogy egy 40 percben feldolgozható anyagot 1 órán keresztül kelljen nézniük, mert abban mindenféle sallang ("Csukd be az ablakot!" "Hogy vagy Kati/Mari?") benne van. Szuper lenne, ha ti, jógatanítványok is igényesebbek lennétek a választásnál, mi oktatók pedig a tartalomkészítésnél. Legyünk mindannyian egyre jobbak! 

Most még emésztem az első 5 napban tanultakat és folytatom a képzést. Egyelőre még nem fogtok sok új dolgot érezni ebből az óráimon, mert először igyekszek mindent beépíteni a saját gyakorlásomba és majd utána tapasztalatból szeretném nektek is átadni. Az óráimon és a 200 órás oktatóképzésemen is egy nagyon nagy célom az, hogy a tanítványaim ne mondják azt, hogy azért kell azt csinálni, mert az Erika azt mondta, hanem szeretném, ha mindent megértenének és megtapasztalnának. 

Ha szeretnél kritikus gondolkodású jógaoktató lenni a sok copycat között, akkor nézd meg a következő kis csoportos hatha jógaoktatóképzés időpontját. 

Szeretettel: 


Erika

(Képforrás: www.jasonyoga.com)