Szellemi vitamin - Ami kint az bent

Szellemi vitamin - Ami kint az bent

Gondolkodj velem jógás szemszögből a választásokról. Mit mutat a helyzet, mit kell megtanulnunk és megfejlődnünk?

Kedves Olvasó! Örülök, hogy itt vagy. Köszöntelek a weboldalamon. Előre szólok, hogy ebben a posztban nem lesz szó konkrétan egy pártról és politikai oldalról se, úgyhogy ha ilyet keresnél, akkor azt nem ezen az oldalon fogod megtalálni. Azonban, ha az érdekel, hogy TE mit tudsz megtanulni és megfejlődni a mostani helyzetben, akkor jó helyen jársz.

A "Szellemi vitamin" egy havi sorozat, amivel az a célom, hogy érthetően, a hétköznapi életben használhatóan dolgozzunk fel együtt a jóga irodalmából, filozófiájából témákat. Valamint az, hogy a jógában ne csak ászanázzunk, hanem szellemileg is fejlődjünk. Tarts velem minden hónapban!

Bevezető gondolatok

Nagyon röviden, a szellemi fejlődés mit jelent az én értelmezésemben? Azért születtünk, hogy tapasztaljunk, fejlődjünk egyénileg és közösségi szinten is. Közös és egyéni életfeladatunk, hogy eljussunk az A-ból a B pontba. Az A pont az anyagi, pénzben, megfogható dolgokban, egyéni sikerben való gondolkodás, bármi áron, önző módon is akár, míg a B pontban ugyanezt a sikert szívben, közösségben, szeretetben, egyéni és közös boldogságban mérjük, ahol mindenki fejlődik és nem egy zöld szemesostoros szintjén vegetálunk elszigetelten. Ami kint van, az van belül is, különösen igaz ez a nagy közös elmemezőre. Amit kint látsz, és idegesít, utálod, azzal egyénileg és csoportosan is feladatod/feladatunk van. Bármilyen változást szeretnénk látni kint, azt belül kell kezdenünk. Amilyen vezetők vannak az élen, azt a közösség termelte ki, a nagy egészünknek a levetülései ők. Amit bennük szidsz, azt magadban, az eddigi élettapasztalataidban, kapcsolataidban is vizsgáld meg őszintén.

Mi van kint és mit lehet fejlődni általa?

Az elmúlt napokban hallott mondatokat gyűjtöttem össze. Te ezek közül melyiket emlegeted leginkább? És mi lehet a megtanulnivaló belőle? Természetesen lehet, hogy te máshogy látod. Kérlek gondolkodjunk együtt! 

"Engem nem érdekel a politika." hozzáállás. Az sem érdekel, hogy mi van körülöttünk? Mi az, amit önmagadban, az életedben, a környezetedben is elnyomsz el és nem akarsz róla tudomást venni? "Engem nem érdekel a vírus, a háború...", úgy érzem, hogy talán a legönzőbb mondatok, mert nekem éppen jó, engem nem érint, a többi meg csinál, amit akar. Erről a szintről kell fejlődnünk a közösségi érdekeket, egymást is figyelembe vevő szintre. 

"Xy a megmentőm, csak benne hiszek." hozzáállás. Vajon mi mást várok kívülről? A könnyebb utam választom, amin majd valaki mutatja, hogy merre menjek és készen kapok valamit, csak hogy ne kelljen felelősséget vállalnom a saját életemért?

"Úgyis mindenki lop" hozzáállás. Kicsiben te és én mit lopunk? Másnak az idejét? Figyelmét? Adót? Ötleteit? Gondolatait? Barátnőjét, barátját? 

"Elköltözök innen." hozzáállás. Van akinek lehet, hogy ez kell a fejlődéséhez, vagy ahhoz, hogy kívülről is lássa a saját pocsolyáját. Vagy lássa azt, hogy máshol hogyan mennek a dolgok, vagy rájöjjön, hogy ott se jobb, vagy lássa, hogy ott jobb és visszahozzon valamilyen fényt ide. De úgy érzem, hogy azért születtünk egy adott helyre, hogy ott megtanuljunk valamit. Mondom ezt úgy, hogy én is külföldre költöztem sok évre anno.

Mit tudunk tenni közösen? 

Ha valamilyen fejlődést, tisztességet, igazságos rendszert, igazi szeretetet, elfogadást, összefogást és egymást segítését szeretnénk látni, akkor ezeket elsőként önmagunkban és a közvetlen környezetünkben kell megvalósítanunk. Ezen az úton a jógafilozófia sokat segíthet, hiszen egy tökéletes útmutatót ad. 

Jó és rossz hír, hogy ameddig mi nem változunk belül, addig kívül hiába is várnánk bármilyen változást. De jó hír, hogy a saját fejlődésedért legalább tudsz tenni. Nem kívülről kell a megmentőt várnunk, hanem dolgozzunk tovább egyénileg és közösségi szinten is a fejlődésért. A jóga egy csodálatos szemfelnyitó terep ehhez. Jógázzunk együtt! Dolgozzunk az ászanák mellett a mentális fejlődésünkért is, mert bízom benne, hogy kis fényként elvihetjük sötétebb helyekre is a világosságot. Mert amíg nem fejlődünk, mindegy kire szavazunk, ugyanazokat az embereket termeljük ki, mint tükörképek.


Oszd meg velem a gondolataidat e-mailben vagy az Instagram, Facebook oldalamon. 

Jó gyakorlást a jógaszőnyegen és azon kívül!

Wollaston Erika

erika@erikajoga.hu