Szellemi vitamin - A négy erény

Szellemi vitamin - A négy erény

Hogyan segíthet a négy erény abban, hogy a külső káoszban, harcokban is megtartsuk a belső egyensúlyunkat?

Kedves Olvasó! Örülök, hogy itt vagy. Köszöntelek a weboldalamon. Egy új blog-és podcast sorozatot indítok, amiben hónapról hónapra egy újabb jógafilozófiai témát fogunk feldolgozni. "Szellemi vitamin" lesz a sorozat neve és  az a célom vele, hogy érthetően, a hétköznapi életben használhatóan dolgozzunk fel együtt a jóga irodalmából, filozófiájából témákat. Jómagam nagyon szeretem a jógának ezt az ágát (svadhyaya - jógikus szövegek tanulmányozása), mert igazi kincseket, szellemi mankókat, a jobb és boldogabb élet receptjét találjuk meg itt, ha tettekkel párosítjuk őket. Tarts velem, ha te is szeretnéd ezeket a jógaszőnyegről kivinni a valós életbe. 

Hol vagyunk most a jógafilozófiában? A jóga egyik legfontosabb irodalmából, a bölcs Patanjali nevéhez fűződő Jóga Szutrákból hoztam neked az első témát. A Jóga Szutrák 196 úgynevezett szutrából (aforizma, fonal) áll, amiben Patanjali leírja a jóga fogalmát, célját és egy útmutatót ad nekünk ahhoz, hogy hogyan valósíthatjuk meg a jógát. Nem, arról nem ír, hogy hogyan kell "Hollowback" jógapózokat felvenni a falnál, de helyette egy kész leírást ad nekünk a boldog és kiegyensúlyozott élethez. A külső világ harcaihoz, a 2022-es év újabb és újabb kihívásaihoz alkalmazkodva most az első témának azt a szutrát választottam ki, ami a négy mérhetetlent, vagy más néven négy erény mutatja be. Nézzük is. 

I.33. maitri-karuna-mudita-upeksanam suhkha-duhkha-punya-apunya-visayanam bhavanatas citta prasadanam

I.33. A tudat akkor tisztul le, ha szeretetet, türelmet, derűt és elnézést gyakorol az örömteli és szenvedésteli, helyesnek és helytelennek minősített tapasztalások iránt. (Fordítás: Farkas Attila Márton és Tenigl-Takács László)

Hogyan értelmezhetjük ezt a szutrát?

A négy erény, ami segít nekünk abban, hogy a fejünkben zajló viharoktól megszabaduljunk: 

  • Maitri, azaz szeretet, feltétel nélküli szeretet
  • Karuna, együttérzés, részvét, türelem
  • Mudita, öröm
  • Upeksha, egykedvűség, semlegesség, reakciómentesség, belső egyensúly


Hogyan gyakorolhatom őket az életben, a szőnyegen kívül is?

  • Maitri jelentése: a feltétel nélkül szeretet magjainak elültetése a szívemben. A szeretet tudatos gyakorlása és kiterjesztése olyan emberek felé is, akik semlegesek számomra, vagy éppen megbántottak engem és még haragszom rájuk. Nagyon jó technikája a tudatosság mellett a Metta meditáció, azaz a Szerető kedvesség meditáció.
  • Karuna jelentése: őszinte, szívből jövő együttérzés mindenki felé. Minősítés nélküliség, nem kívánom senkinek se, hogy járjon pórul, a karma büntesse meg, vagy "dögöljön meg". Elfogadom, hogy mindenki abban a pillanatban a legjobb tudása és akkori szintje szerint cselekszik az ő illúzióval átitatott szemüvegén keresztül szemlélve a saját világát. 
  • Mudita jelentése: őszinte öröm mások sikerei, győzelme, eredményei láttán. Az irigykedés, "nekem semmi se sikerül, neki könnyű" állapotból való kimozdulással elindulunk azon az úton, ha meg is jelenik az irigység bennünk, akkor megvizsgáljuk, hogy honnan jön, miért jött elő, és mit tudok tenni, hogy esetleg nekem is lehessen ilyen sikerem. 
  • Upeksha jelentése: a legnagyobb külső harcok, viszályok közepette is igyekszem a belső egyensúlyomat megtartani. Az az állapot, ami a legnagyobb viharokban is megingathatatlan. Egy nehezebb élethelyzetben nem siránkozok, sajnáltatom magamat, hanem minél előbb visszahelyezkedek a középpontomba, vagy megoldást keresek arra, hogy hogyan szedhetem össze magamat. Vigyázz, ez nem egyenlő azzal, hogy elnyomom az érzelmeimet és azt hazudom magamnak, hogy engem nem érdekel a külső nehézség (Covid, háború). Igenis egy jógagyakorló is érezhet szorongást, aggodalmat, félelmet. A jóga abban segít, hogy sokáig ne ragadjunk bele ebbe az állapotba, tudatosítsuk bátran és tegyünk érte, hogy ne így legyen, ha nem jó ez nekünk. 


Saját magamon úgy tapasztaltam, hogy ennek a négy erénynek a tudatos gyakorlása sokat segíthet az általános hangulatomon, motivációmon, hogy legyen kedvem reggel kikelni az ágyból, ne rágódjak feleslegesen dolgokon és igyekezzek olyan dolgokra irányítani a figyelmemet és az energiáimat, amikre hatással tudok lenni. Ezért is választottam ezt a témát a tavaszi jógaóráinkra, valamint a meditációs órákra is. Nekem nagyon sokat segítettek ezek az eszközök, ezeket szeretném most neked is átadni részletesen, önmagunkon megtapasztalva Sopronban személyesen, vagy ha máshol élsz az országban, akkor hallgass a Free Spirit Podcaston keresztül határtalanul. 

Ha pedig szeretnél elsőként értesülni soproni és online jógás eseményekről, ahol még mélyebben elmerülhetsz a jóga több ezer éves tanításaiban, akkor iratkozz fel a havi hírlevelemre

Jó gyakorlást a jógaszőnyegen és azon kívül!


Wollaston Erika

erika@erikajoga.hu