Jóga és az ayurvéda

Jóga és az ayurvéda

Lehet, hogy hallottad már az ayurvéda szót a jógaórán, de mi is ez pontosan? És hogyan segít nekünk az egészséges élet fenntartásában? Erről szól ez a bejegyzés.

Az ayurveda az indiai gyógyászati rendszer, amely az egyensúlyra és harmóniára törekszik a test, az elme és a lélek között. A jóga testvértudományaként szokták emlegetni. A jóga az ayurvéda mozgása.


Az ősi indiai szent szövegeken alapul, és a természet erejét, az öt elemet (levegő, tűz, víz, föld, éter) felhasználva segíti az embereket a testi és szellemi egészség megőrzésében. Komplexen tekint az emberre. A harmóniát és az egyensúlyt igyekszik megtartani, vagy visszaállítani, ha az felborult. 


A gyógynövények, táplálkozás, masszázs és életmódbeli változtatások integrált alkalmazásával az ayurveda egy teljeskörű, személyre szabott megközelítést kínál az egészség és az egyensúly eléréséhez.

Az "Ayurveda" szó szanszkrit eredetű, és két részből áll:

Ayur: Az "élet" szóval fordítható le, és az egész életet, az életerőt vagy az életenergiát jelenti.

Véda: A "tudás" vagy "ismeret" jelentésű szóval, amely az ősi indiai szent szövegekre utal.

Ezért az Ayurveda szó szerint azt jelenti, "az élet tudománya" vagy "az élet ismerete".


Az Ayurveda alapvető koncepciója a "doshák", vagyis a testi energiák három alapvető típusa, melyek meghatározzák egy személy alkati sajátosságait, egészségi állapotát és hajlamait. Ez a három dosha a kapha, pitta és vata.


Kapha: A Kapha a víz és föld keverékéből származik. 

Pitta: A Pitta a tűz és a víz elemekből ered. 

Vata: Ez az energia a levegő és az éter elemekből származik. 


Az Ayurvedikus gyógyászat azt tanítja, hogy minden személy egyedülálló arányban tartalmazza ezeket a doshákat, és az egészség fenntartása vagy visszaállítása érdekében fontos az egyensúly megtartása. Ha kíváncsi vagy, hogy melyik a te fő dóshád, akkor rengeteg dosha teszt áll rendelkezésre az interneten, amit kitöltve jobban megismerheted önmagadat. De ha utánaolvasol a három dóshának, akkor is ráismersz magadra. Inkább föld elemű, bizonságra törekvő, lassan induló, stabilitást kereső típus vagy? Vagy tüzes, lobbanékony, vezető típus, aki mindig rohan valahová? Esetleg könnyed, légies, izgága és könnyen alkalmazkodó? Ezekkel a kérdésekkel is ráismerhetsz önmagadra. 

Az Ayurveda szerint a megfelelő étrend, életmód, gyógynövények és gyakorlatok alkalmazásával lehet elérni ezt az egyensúlyt. A betegség akkor érkezik, amikor kibillensz, vagy túlsúlyba kerül az egyik dosha vagy az alapdoshád, az egyedi összetételed megborul. Mivel itt vagy és olvasod ezeket a sorokat, akkor talán már te is tudod, hogy a betegségek nem hiába és nem véletlenül érkeznek. Az ayurvéda elmélete és gyakorlatba való átültetése is sokat segíthet neked abban, hogy még hosszú évekig fenntarthasd az egyensúlyt és az egészségedet. 


Ha szeretnél még az ayurvédáról és a jógáró többet megtudni, kövess a közösségi médiában, mert 2023.decemberében az ayurvéda szülőhazájában, Keralában leszek és onnan hozok történeteket, képeket és érdekességeket. 

Facebook oldal: https://www.facebook.com/erikajogasopron

Instagram oldal: https://www.instagram.com/erikajoga/

Tiktok oldal: https://www.tiktok.com/@jogaoktato


Erika