7 napig nem beszéltem - A csendelvonulás tapasztalatai

Milyen 7 teljes napon át nem beszélni és nem telefonozni? Kipróbálod egyszer? Mire számíthatsz? Milyen nehézségek és örömök érhetnek egy ilyen csendelvonuláson? Erről mesélek most neked.

7 teljes napig nem beszéltem, nem használtam a telefonomat, az internetet, nem mentem társaságba, nem néztem TV-t és csak jógafilozófia témájú könyveket olvastam. Hogyan lehet ezt kibírni? Mire jó? Ha te is rászánnád magadat, mire számíthatsz? 

A csendben vannak a válaszok, a megértés. Ha folyamatos pörgésben, zajban vagyunk, akkor nehezen lehet az elme iránymutatásait meghallani. Mit szeretnék csinálni? Mi a jó nekem? Merre tart az életem? Hol van szükség változtatásra? Az elménk nagyon jól tudja a válaszokat, csak éppen egy halk hangon beszél, amit a fejünkben lévő erősebb zaj elnyom. Ilyenkor van szükség egy "nagyszervízre", amit mi jógás körökben elvonulásnak hívunk. 

Hogyan zajlott az elvonulásom?

7 teljes napot tudtam erre szánni. Ez idő alatt Vipassana meditációt gyakoroltam, aminek az a lényege, hogy úgy lásd a dolgokat, ahogy vannak. Minősítés nélkül, vágyakozás és rossz érzés nélkül. Reggel és délután egy-egy órát gyakoroltam ezt a meditációt, este pedig meghallgattam a Vipassana gurujának, a néhai S.N.Goenkának a tanítását. A nap maradék része főzéssel, rendezkedéssel, jógagyakorlással és kreatív dolgokkal telt teljes csendességben, befelé figyelve. Szavakkal nem mondhattam el, hogy mi van bennem, így nagyon sok minden akrilfestéken, makramén és az íráson keresztül jött ki belőlem. Tudom, hogy az igazi Vipassana elvonuláson nem lehet írni és festeni, de én teljesen egyedül csináltam végig ezt az időt, ennyi könnyítést megengedtem magamnak. 

Milyen tapasztalataim voltak? Hétköznapi megfigyelések:

Milyen tapasztalataim voltak? Jógás megfigyelések:

Igyekszem továbbra is a jóga igazi üzenetét átadni nektek. Nem a füstöt és fényeket, hanem azt, hogy hogyan kell ezeket elterelni az útból, hogy az igazi megértéshez eljuthassunk. Ha szeretnél velem tartani és együtt fejlődni nem csak a szőnyegen, de legfőképp az életben, akkor várlak a jógaóráimon.

Jó gyakorlást!

Wollaston Erika

jóga és meditáció oktató

erika@erikajoga.hu

Instagram: erikajoga

Tiktok: jogaoktato

Teljes verzió