Funkcionális vinyasa flow jóga

Funkcionális vinyasa flow jóga

Úgy gondolod, hogy a jóga nem köt le? Próbáld ki a kreatív, folyamatosan mozgásban tartó vinyasa flow jógát Sopronban. Ez a dinamikus, mégis lágy gyakorlás egyszerre erősít, mobilizál és tesz hajlékonnyá. A világon jelenleg az egyik legnépszerűbb jógastílus, lehet, hogy pont te is ezen keresztül szereted meg a jógát? Olvass tovább, ha szeretnél többet megtudni erről a fajta gyakorlásról!

Próbáld ki velem azt a jógastílust, amivel az örökmozgó, izgága, kontrollmániás, szorongó, a sok üléstől és futástól mindenféle nyavalyával küszködő testemet és elmémet rendbe tettem. Nekem ez a jóga segített a legtöbbet abban, hogy sok-sok éve nem érzek derékfájást, hátfájást, és a futástól már nem fáj a talpam, térdem, csípőízületem. 20 évesen nem voltam ilyen hajlékony és erős, mint most. Gyakorolj velem rendszeresen, ha szeretnéd te is megtapasztalni, hogy hogyan segíthet a flow jóga az életedben.

Mi pontosan a vinyasa flow jóga?

A hatha jóga nagy családjába tartozó jógastílus, amiben a lassú, nyugodt légzés ütemében áramlunk egy-egy jógasorozaton belül. A jógapózokat ezekbe a sorozatokba, szekvenciákba rendezve gyakoroljuk. 

Ez a fajta mozgás nagyszerűen átmozgatja az egész testedet, a fascialáncokat, egyszerre erősít, tesz ruganyossá és mobilizálja az ízületeidet, így például ha  ülőmunkát végzel, akkor kifejezetten ajánlott. A folyamatosan fenntartott mozgással sokkal könnyebben ki tudsz kapcsolni, nincs ideje az elmédnek elkalandoznia, a munkahelyi, otthoni dolgokon gondolkoznia. A befektetett idő többszörösen megtérül. Egyszerre dolgozol a testeden és az elméden is.

Ezzel a gyakorlással könnyen a flow állapotába kerülhetsz, amikor úgy érezheted, hogy megszűnt az idő és a tér is körülötted és csak boldogan áramolsz a gyakorlással. Éppen ezért igyekszek egyszerűen követhető sorozatokat összerakni, hogy könnyen meg tudd jegyezni. 

Az órán fontos szerepet kap a mély, ellazult légzés, a fókuszpontok, koncentráció, a helyesen kivitelezett ászana és a két ászana közötti “út” is. Harmonikusan felépített sorozatokban követik a pózok egymást. 

3-4-5 hétig szoktunk egy-egy fő főbb témával foglalkozni, olyan témával, amit fizikai oldalról (pl. csípő 360 fokban) és mentális oldalról is megközelítünk (pl. stabilitás megtalálása a folyton változó világban). 

A világban minden mozgásban van, ezért a XXI. század emberének fontos készsége a változáshoz való könnyed alkalmazkodás, a nem ragaszkodás, leragadás egy rossz élethelyzetbe. A vinyasa flow stílusú gyakorlás segít abban, hogy a mindennapi életet is egymáshoz kapcsolódó, tudatos tevékenységek soraként éld meg és felismerd, hogy az életed is ugyanolyan, dinamikus mozgásban lévő folyamat, mint amit a jógaszőnyegeden átélsz.Az órákat tudatosan, modern anatómiai szemlélettel és több ezer megtartott jógaóra tapasztalatával tervezem meg. Elsőszámú szempont, hogy hosszútávon erősebb, mobilisabb, ruganyosabb, kiegyensúlyozottabb legyél, nem az, hogy minél több kreatív, nehéz jógapózba erőszakold bele a testedet. Az óráimon a hagyományos, két oldal közötti vinyasa sorozat is több verzióban jelenik meg, hogy funkcionálisan erősítsük a testet. 

Az óra felépítése szépen ívelt:

Elcsendesedés, dinamikus bemelegítés, ászanák sorozatokban, levezetés 5-10 légzésig kitartott jógapózokkal, relaxáció, meditáció. 

Amerikában jelenleg ez a legnépszerűbb jógastílus, olyan kedvelt jógaoktatókkal, mint a tanárom, Jason Crandell,  vagy a számomra nagyon inspiráló és hosszú évek óta online tanárom, Dylan Werner.

A vinyasa flow stílus az, ami nekem leginkább segít az elmémet lecsillapítani és kiszakadni a hétköznapokból. Ez a jóga - ha szakszerűen van felépítve a gyakorlás - egyszerre az elmét és a testet is karbantartja. Célom, hogy minél több emberrel megszerettessem ezt a különleges stílust. 

Mikor jógázhatsz velem Sopronban?

Keddenként 19 órakor tartok vegyes szintű Vinyasa Flow jógaórát az Elzett stúdióban

A régi Free Spirit Stúdiótól 50 méterre van ez a szép nagy terem, ugyanabban az épület komplexumban, de nem kell bejönni a belső udvarba. Keresd a nagy lila táblákat az Erzsébet utca felőli bejáratnál. A cím változatlan: Sopron, Csengery utca 30-32. Az órán sok módosítási lehetőséget adok, hogy a napi szintednek megfelelően tudj gyakorolni és fejlődni. Jógaszőnyeget, téglát és hevedert biztosítok számodra, de ha van saját eszközöd, hozhatod magaddal. 15-20 főre elegendő eszközöm van. Az óradíj változatlanul 2500Ft. A stúdió tágas, barátságos, mindenkinek jut elegendő személyes tér. Az öltözőben át tudsz öltözni. Előfordulhat, hogy megizzadsz, érdemes egy kis törölközőt is hozni, valamint egy kis vizet.

Szeretnéd otthon kipróbálni a vinyasa flow jógát? Szeretettel ajánlom a tematikus vinyasa flow órákat tartalmazó videócsomagomat. 

A jógázók írták, hogy ebben segítettem nekik az órák által:

  • …a lehetetlen is lehetséges
  • Megtalálni a belső csendet, ami valóban létezik, de sokáig nem volt benne részem, hogy megtapasztalhassam.
  • Az önbizalom erősítésben, a légzés odafigyelésére, az erősítésre, nyújtásra, sérülésmentes edzésre, meditáció és elcsendesedés gyakorlására!
  • Kikapcsolni, lelazulni, fejben és szívben visszatalálni magamhoz.
  • Elkezdhessek saját magam gyakorolni
  • Elsősorban lelkileg, de a testi kötöttségem is lényegesen javult


Még bizonytalan vagy? Próbáld ki az egyik videós flow jógaórámat minden kötelezettség nélkül, teljesen ingyenesen.

Ha te is szeretnél visszatalálni önmagadhoz, akkor várlak szeretettel az óráimon:

Wollaston Erika
akkreditált jógatanár (ERYT-500) és jógaoktató képző
hatha-vinyasa flow és meditáció oktató
www.erikajoga.hu
+36/307931-457
Instagram: @erikajoga
Facebook: Erika Jóga Sopron
TikTok: @jogaoktato