Vinyasa flow

Vinyasa flow

Úgy gondolod, hogy a jóga nem köt le? Próbáld ki a kreatív, folyamatosan mozgásban tartó vinyasa flow jógát Sopronban. Ez a dinamikus, mégis lágy gyakorlás egyszerre erősít, mobilizál és tesz hajlékonnyá. A világon jelenleg az egyik legnépszerűbb jógastílus, lehet, hogy pont te is ezen keresztül szereted meg a jógát? Olvass tovább, ha szeretnél többet megtudni erről a fajta gyakorlásról!

Mi pontosan a vinyasa flow jóga?

Egy dinamikus, áramló jógastílus, ami a hatha jóga nagy családjába tartozik. Az ászanákat tudatos szekvenciákba rendezve gyakoroljuk és egyik ászanából áramlunk a következőbe a légzéssel összhangban.

Fontos szerepet kap a mély, ellazult légzés, a fókuszpontok, koncentráció, a helyesen kivitelezett ászana és a két ászana közötti “út” is. Harmonikusan felépített sorozatokban követik a pózok egymást.

A vinyasa flowra jellemző a kreativitás, a téma szerint felépített órák (pl. egy csúcsászanára vagy ászanacsaládra felépített, csípőnyító, érzelmi témájú, évszakra, hangulatra, energetikára, mentális témára megtervezett gyakorlás). Ebben a mozgó meditációban nincs ideje az elmének elkalandoznia, a napi gondokon rágódnia. A gyakorló elérheti a “flow” állapotát, a teljes elmerülés, elmélyülés állapotát, amikor minden más kizáródik és önfeledetten csak sodródik a gyakorlással.

A világban minden mozgásban van, ezért a XXI. század emberének fontos készsége a változáshoz való könnyed alkalmazkodás, a nem ragaszkodás, leragadás egy rossz élethelyzetbe. A vinyasa flow stílusú gyakorlás segít abban, hogy a mindennapi életet is egymáshoz kapcsolódó, tudatos tevékenységek soraként éld meg és felismerd, hogy az életed is ugyanolyan, dinamikus mozgásban lévő folyamat, mint amit a jógaszőnyegeden átélsz.

A gyakorlás fejleszti a testtudatot, hajlékonyságot, erőt, koncentrációt, kikapcsol, kiszakít a hétköznapokból, csökkenti a stresszt, fejleszti a kreativitást.

Az óra felépítése hasonló a hatha jógaórához, elcsendesedés, bemelegítés, ászanák, levezetés, relaxáció. 

Más dinamikus jógafajtáktól a lágyság, áramlás, tudatos szekvenciákba rendezett órafelépítés különbözteti meg.

Amerikában jelenleg ez a legnépszerűbb jógastílus, olyan kedvelt jógaoktatókkal, mint Dylan Werner, Patrick Beach, Shiva Rea, Meghan Currie és Sianna Sherman.

A vinyasa flow dinamizmusa hűen tükrözi a körülöttünk lévő világot, ahol minden állandó mozgásban és változásban van. Megtanít arra, hogyan lovagold meg az áramlatokat és a hullámokat ahelyett, hogy az árral szemben úsznál.

A vinyasa flow stílus az, ami nekem leginkább segít az elmémet lecsillapítani és kiszakadni a hétköznapokból. Mióta ezt a fajta jógát megismertem, azóta nincs szükségem más fajta testmozgásra, mert ez a jóga egyszerre az elmét és a testet is karban tartja. A magyarországi Vinyasa Flow Jóga Egyesület tagjaként is célom, hogy minél több emberrel megszerettessem ezt a különleges jógafajtát.