Újhold ideje - Megtisztulás, újrakezdés

Újhold ideje - Megtisztulás, újrakezdés

Hogyan hat ránk az Újhold? Hogyan tudsz tudatosan készülni erre az időszakra? Mit érdemes ilyenkor csinálni, hogy egyensúlyba kerüljünk a természettel és önmagunkkal?

A Hold járását és az emberekre, állatokra gyakorolt hatását évszázadok óta figyeljük. Ha foglalkozol önismerettel, tudatossággal, akkor biztosan tapasztaltad már magadon a Hold hatásait, ha mást nem, akkor azt, hogy Telihold idején nyugtalanabb vagy, nehezebben alszol el. Ha mélyebben megfigyeled, hogy hogyan hat rád a Hold, akkor tudatosan is rá tudsz készülni ezekre az időszakokra, valamint ki tudod használni a Hold aktuális jellegét és hatását. 

A jógában mindig arra törekszünk, hogy harmóniába, egyensúlyba kerüljünk a természettel és a környezetünkkel. Harmóniába kerülünk azáltal, hogy a Nap (aktív) és a Hold (passzív) energiáját, aspektusát egyszerre igyekszünk megteremteni önmagunkban. Egy egyszerű példa, az aktív, dinamikusabb jógagyakorlatokat mindig passzívabb, elengedő, befelé forduló gyakorlatokkal egészítjük ki, hogy a mérlegünk két oldala egyensúlyban maradjon. Ha jársz az óráimra, vagy gyakorolsz az online videóimra, akkor biztosan találkoztál már a Napüdvözlet mellett a Holdüdvözlettel is. Mindig a két oldal, a Nap és a Hold, a Férfi és a Nő, az aktív és a passzív tökéletes egyensúlyára törekszünk. Számomra ezt a csodaszép folyamatot is szimbolizálja a Hold járása és a folytonosan ismétlődő szakaszai. Már régóta foglalkoztat, hogy milyen hatással van rám és az utóbbi időkben még tudatosabban figyelem és készülök a különleges Holdfázisokra. Nézzük ma az Újhold idejét.

Az Újhold időszaka 

Ez az az időszak, amikor szinte semmi se látszik a Holdból. Fekete korongként szokták ábrázolni ezt az állapotát, mert csak a sötét oldalát mutatja felénk. Számomra ez mindig az újrakezdés, az új tervek időszaka. Ez az az állapot, amit a kút legmélyével is azonosíthatnék, azaz ennél mélyebbre, lejjebb és sötétebbre már nem lehet jutni. Innen mindig a teljesség, az új felé indulunk. 

Mivel érdemes foglalkozni Újholdkor?

A sötétségből indulunk újra a fény felé. De mennyi mindent akarunk magunkkal vinni? Ez az időszak tökéletes arra, hogy kitakarítsunk magunk körül. Elengedjünk fizikai dolgokat, rendet rakjunk, szelektáljunk. Azonban ez csak az első réteg. Az érzelmi szemetet, nagy köveket hány Újholdig tervezzük még vinni? Ez a sötétebb, befelé fordító időszak tökéletes arra, hogy az olyan érzelmekkel, mint a harag, megbánás, csalódás és bűntudat kezdjünk valamit. A naplóírás, magadból kiírás sokat segíthet ebben. Ha még nem vezetsz jógikus naplót, nagyon ajánlom. 

Újholdkor érdemes minden olyan dologgal foglalkozni, ami megújít téged is. Új tervek, új szokások bevezetése, új álmok megvalósítása. Ilyenkor a test is arra vágyik, hogy megszabaduljon a feleslegtől. 

Ez a nagy elengedések ideje is. A tárgyi dolgok mellett valószínűleg te is nehezebben engedsz el emberi kapcsolatokat, személyeket, eseményeket, múltbéli dolgokat. Talán azt érdemes mérlegelni, hogy ez a személy, esemény engem előrébb visz, vagy csak visszahúz? 

Ilyenkor nagyon jó új dolgokat kipróbálni. Ez az időszak kedvez az érzelmekkel való munkának, a befelé figyelésnek, meditációnak, naplóírásnak, az önismeretnek. 

A test, érzelmek, környezet mellett haladó vagy érdeklődő jógik végezhetnek energetikai tisztítást is, hiszen ahogy haladsz előre a jóga útján, úgy leszel egyre érzékenyebb a környezet és mások energiájára. Érdemes ezt is rendben tartani, főleg, ha sok negatív ember vesz körül (helló 2020 és 21...). Mi ajánlott? Sófürdő, füstölő, palo santo vagy kifejezetten ezt a célt szolgáló vizualizációs gyakorlat.  

Összefoglalva, az Újhold mindig a rendrakás,  befelé figyelés, elengedés, lerakás, megtisztulás és újrakezdés időszaka. 

Emlékezz, mint mindig, a lényeg, hogy ne higgy el nekem semmit gondolkodás nélkül. Mindent tapasztalj meg saját magad is. Ha nekem elhiszel dolgokat, akkor csak újabb hiedelmeket gyártasz. Ha megtapasztalod, kipróbálod, megfigyeled, akkor az igazi tudás lesz a kezedben. 

Szép tapasztalatokat kívánok neked a jóga és az önismeret útján. Ha szeretnéd velem személyesen is felvenni a kapcsolatot, akkor az erika@erikajoga.hu e-mail címre tudsz nekem írni. Ha pedig jógázni szeretnél, akkor az aktuális órarendet itt találod, itt pedig az online jógavideóimat

Sok szeretettel: 

Erika