Titkos jógatanítások, amikhez te is eljuthatsz

Titkos jógatanítások, amikhez te is eljuthatsz

Ősi bölcsességek felfedezése, ami benned is ott van, csak még nem látod és nem tudod. Hogyan lehet ezt felfedezni? Mi kell hozzá?

A jóga igazi mély tanítását nem fogod egyből megkapni, ha elmész egy egyszerű jógaórára, de ha kitartó vagy, akkor te is elérhetsz a legmélyebb tudásig, ahová nem mindenkit vezetnek el. Jujj, milyen titokzatosan hangzik. Pedig semmi bonyolult nincs benne. A jóga szerint az ember 5 rétegből áll. A tudást is hasonlóan rétegről-rétegre fogod megtalálni. Az írás végén egy nagy titkot is elárulok, de ne siess előre. 

Az egyszerűség kedvéért, nézzük egy filmklasszikust. Mátrix. Két tablettát tartok feléd. Melyiket választod?A kék tabletta: alszok tovább, jó ez nekem, ahogy most van, majd valaki másra fogom, hogy rossz nekem, szenvedés az élet (mérgezik az ételeinket, esik az eső, "rossz a szandál, sz.r az ütő", hogy Bödőcs Tibort idézzem, nem lehet változtatni, szüleim is így csinálták, így születtem, ez a sorsom). Nem baj, ha most így érzel. Nem mindenkinek az a feladata, hogy felébredjen és felnőjjön.

A piros tabletta: ezt csak a bátrak veszik be. Ugyanis a fizikai fájdalmat gyorsan csillapítja, de ahogy haladsz az elme rétegeiben előre, nem mindig lesz örömteli (csak egy idő után). Ha most ezt olvasod, akkor te a piros tablettát választottad. Nézzük, hogy mi vár rád. 

Az öt kosha (réteg, burok), avagy így mélyül a tudás

A jóga szerint az ember öt rétegből vagy burokból áll (mint a hagyma rétegei), nézzük most ezeket. Gondolj rájuk úgy, mintha függönyöket libbentenél fel és egyre mélyebbre mehetsz. 

1. Annamaya Kosha: fizikai test

Az annamaya kosha az első és legkülsőbb burkot képezi, és a fizikai testet jelképezi. Ebbe a kategóriába tartozik minden, ami az anyagi világban érzékelhető és megfogható: testünk, érzékszerveink és érzékeléseink. A jóga kezdő lépése a test fizikai egészségének fenntartása és fejlesztése, ezzel találkozol a jógaórán. Azon különleges emberek közé tartozol, akik összeszedik a bátorságukat és elmennek egy jógaórára. Vállveregetés. 

2. Pranamaya Kosha: energiatest

A pranamaya kosha az életerő (prána) burkát jelképezi. Ez az energia testünkben és körülöttünk áramlik, és táplálja minden sejtünket és szervünket. Erre már nem mindenki lesz tudatos és nem is érdekli. Pedig te is érezheted ezt, amikor jógaóra után újra visszatér az életerőd, úgy érzed, mintha töltőre tetted volna magadat. Igazán haladó szinten már arra is figyelni fogsz, hogy kinek, minek adod a figyelmedet. Majd egy idő után már képes leszel tudatosan irányítani az energiádat.

3. Manomaya Kosha: Az elme első rétege

A manomaya kosha a gondolatok, érzelmek és érzések otthona. Ez a burok az, amely gyakran túlzsúfolt és zavaros, ami megnehezíti a belső béke és a koncentráció elérését. De van aki ebben éli le az életét, megy a fejében a folyamatos film, amit nem is ő irányít, csak ezzel van tovább altatva. A meditációs és koncentrációs gyakorlatok azonban segítenek megnyugtatni és tisztítani ezt a burkot, így lehetővé téve a külső és belső világ tisztább észlelését. Ide már a jógások egy része se jut el, és megelégszik csak azzal, hogy elég, hogy nem fáj már a teste (ami rendben van). 

4. Vijnanamaya Kosha: bölcsesség réteg

A vijnanamaya kosha a bölcsesség, az intelligencia és az intuitív tudás burkát jelképezi. Itt van lehetőség arra, hogy kilépjünk az érzékek világából, és kapcsolódjunk a belső bölcsesség forrásához. A jóga elmélyült gyakorlatai és a tanulás révén ezt a koshát fejleszthetjük ki, lehetővé téve számunkra, hogy világosabban lássuk és értsük a dolgokat. Gondolj erre úgy, mintha a sok függöny után megjelenne egy tükör, amibe belenézhetsz és minden kérdésedre választ találsz. És igen, a válasz nem mindig fog tetszene, de ez kell a felébredéshez.

5. Anandamaya Koha: öröm burok

Az anandamaya kosha a legbelsőbb és legmélyebb burok, amely az öröm és a boldogság forrása. Ez az a terület, amely túlmutat az érzékek és az elme rétegén, és ez az, ahol az igazi boldogság és béke található. A jóga végső célja az, hogy eljussunk ehhez a koshához, és felfedezzük az igazi belső béke és öröm forrását. Itt már nem létezik félelem, harag, vágy, ragaszkodás, irigykedés, csak a végtelen öröm és szeretet. De ne higgy nekem, tapasztald meg saját magad is. 

Mi volt a titok, amiről az írás elején beszéltem? Mi jógatanárok tudatosan adjuk át a mélyebb tanításokat. Érezzük és tudjuk, hogy kinek mire van szüksége, ki mire van felkészülve. Tudjuk, hogy nem mindenki szeretne egészen mélyre menni, és ez rendben van. Mindenki annyit kap, amennyire fel van készülve, amennyit be tud fogadni, amennyihez van füle. 

És te? Akkor a piros tablettát választod? 

Az öt kosha felfedezése és a jóga által kínált tudás mélyülése nemcsak egy spirituális utazás, hanem egy lehetőség arra is, hogy mélyebb önismeretre és belső béke megtapasztalására tegyünk szert. Ha érdekel a személyes fejlődés, a belső egyensúly megtalálása, a függönyök fellibbentése és az élettel való mélyebb kapcsolat kialakítása, akkor várunk szeretettel a tanfolyamainkon és gyakorlati óráinkon. Tapasztald meg velünk a jóga áldásait, és lépj egy lépéssel közelebb a teljesebb élethez és a magasabb tudatállapothoz! Megéri, de ne higgy nekem, tapasztald meg. 

Szeretettel:

Erika

Ha csatlakoznál: https://freespirit.booked4.us/public/