Találd meg a saját hangodat jógaoktatóként!

Találd meg a saját hangodat jógaoktatóként!

Tudom milyen érzés kezdő oktatóként az, amikor még bátortalan vagy, nem tudod és nem mered megmutatni az igazi önmagadat. De mégis? Hogyan tudsz kitűnni a több ezer jógaoktató közül, és megtalálni a saját tanítványaidat?

Kezdő oktatóként kikerülsz a jóga színpadára, ami önmagában ijesztő tud lenni. Természetes, ha először a biztonságra utazol, a tanárodat másolod, hiszen az a módszer neked is bevált, tudod, hogy azzal valószínűleg jót teszel a hozzád fordulóknak is. Na, de egy idő után ez már csak másolás marad, és jó lenne a saját hangodat, a saját jógautadat megtalálni, felnőni és önmagad lenni. Ehhez gyűjtöttem össze 5 bevált, kipróbált, általam is megjárt utat és módszert

Saját gyakorlás

A saját jógás, önismereti tapasztalatod a legfontosabb forrásod. Mondjuk éppen a munkahelyeden a határok meghúzását gyakorlod és tanulod? Bátran oszd meg a tapasztalataidat a tanítványaiddal és vidd be a témát az óráidra. Természetesen akkor, ha már valamennyi eredményt elértél a téren. Ha még neked se megy, akkor ne az interneten olvasásból próbáld másoknak megtanítani a hiedelmet, mert nem lesz hiteles. 

Mi a te MIÉRTED?

Miért tanítasz jógát?  Tudod a saját "MIÉRT"-edet? Az elmúlt napokban kísérletet tettem a környezetemben több tanítványomnál, olyanoknál is, akiknek saját vállalkozásuk van (jógaoktató is) és meglepődve tapasztaltam, hogy 80% nem tudott a sablonszövegen kívül igazi választ adni a miértre? Önmagában az a válasz, hogy segíteni szeretnék az embereknek, nem elég. Mindenki ezt szeretné, aki jógát oktat. Ez a nagy egész jógaoktatóközösségnek a Miértje. De mi a tied? A te egyedi válaszod? Ha ezt sikerül megtalálni, ez fog egyedivé tenni. Ezt kürtöld szét a világban!

Szakíts időt az óratervezésre

A saját gyakorlás mellett a saját órád, heti, havi, éves témád megtervezésére is szakíts időt. Ez szorosan összefügg a Miérteddel. Mit szeretnél tanítani? Miért éppen azt? Emlékezz, a jóga szolgálat, azt igyekszünk átadni csatornaként, amire a tanítványoknak a legnagyobb szüksége van, és amiben tudjuk őket támogatni az általunk már megjárt úton. Itt fontos, hogy ne más óráját, óratervét, ötleteit másold le egy az egyben, hanem ülj le, gondold át a saját témáidat, érezz rá arra, hogy mire van a te tanítványaidnak szüksége. Itt tudod behozni a saját tapasztalataidat, nehézségeidet, azokat az életfeladatokat, amiket te már megtapasztaltál, megszenvedtél, megtanultál. Ha ebből tanítasz, hiteles leszel. Ha a tanárod óráit, témáit másolod, csak másolat leszel, amit biztosan nem szeretnél. 

Merd megmutatni magadat

Jó és rossz hír, meg kell mutatnod magadat. Oktatóként nem nagyon lehet elbújni, őszintén beszélj a saját gyakorlásodról, saját nehézségeidről, a saját utadról. Természetesen nem kell mindent kiteregetni, és nem kell sajnáltatni magunkat és panaszkodni, csak légy inspiráló. Tudják és érezzék a tanítványaid, hogy te is ember van, nem egy megvilágosodott Buddha, aki mérföldekre van tőlük. Engedd, hogy kapcsolódjanak hozzád! Igen, ehhez kell az is, hogy képek és néha egy-egy videó is készüljön rólad. Te elmennél olyan oktatóhoz, aki csak a lábáról tesz fel képet és az arcát se látod? Nekem személy szerint fontos, hogy tudjam, hogy ki a tanárom a szőnyegen kívül. Így tudok például Jason Crandellhez kapcsolódni, mert mesél magáról, a nehézségeiről, a kutyájáról, a jógás múltjáról, dolgokról, amik felidegesítik és dolgokról, amik már könnyen mennek neki. És ezért nem tudok sok indiai "guruhoz" kapcsolódni, mert nagyon távol állnak tőlem, eleve azzal, hogy gurunak és megvilágosodott szentnek nevezik páran magukat. 

Légy kitartó és türelmes

Engedd meg magadnak, hogy ne legyen minden egyből tökéletes. Ne arra törekedj, hogy olyan órát tudj egyből tartani, mint egy tapasztalt, sok év gyakorlattal rendelkező tanár. Önmagadat haladd meg minden nap, és önmagadhoz képest fejlődj. Ne hasonlítsd magadat másokhoz, a tanárodhoz, mert ez tuti recept az önbizalomhiányra, és a jógaoktatás abbahagyására. A tanítványaik arra fognak emlékezni, hogy hogyan érezték magukat az órádon, és nem arra, hogy kimaradt egy légzés a bal oldalon, vagy hibáztál egy instrukcióban. Dolgozz az önbizalmadon, a határozottságodon, az őszinte szerető kedvességen, mert ezek hosszútávon fontosabbak lesznek, mint a lapockaközelítők működésének a megtapasztalása. Őszintén, szívből, magabiztosan. A jógaoktatói pályán az igazán bátrak és elszántak maradnak meg, akik nem félnek fejlődni, önmagukat megmutatni és másokat is vezetni ezen a csodálatos úton.

+1 tipp

Az rendben van, hogy elolvastad az öt pontot, de meg is fogod valósítani őket? Ne menj tovább más cikkekre, ne kezdj el a telefonoddal babrálni, hanem tényleg gondold át, hogy hogyan fogod azokat a lépéseket megtenni, amik elvezetnek téged ahhoz, hogy mostantól ne másokat akarj másolni, hanem önmagad légy, a saját jógás sztoridat add át a tanítványaidnak. 


Úgy érzed, hogy szükséged lenne egy mentor segítségére? Vedd fel bátran velem a kapcsolatot. Személyesen és online is tartom ezt a programot olyanoknak, akiknek van már legalább egy 200 órás jógaoktatói bizonyítványa. Nem kell, hogy nálam jógázz. Az elmúlt években sok jógatanárnak segítettem. Volt olyan, aki a teljes kiégés szélén állt, olyan aki olyan tanfolyamon végzett, ahol szegény alig tanult jógaoktatást, vagy olyan is, aki a fókuszt nem találta és nem tudta, hogy mit akar tanítani. Írd meg nekem e-mailben (erika@erikajoga.hu), hogy mire lenne szükséged, hogy lássam, hogy tudok-e neked segíteni. Keress bátran! És találjuk meg együtt a te egyedi utadat!

Örülök, ha segített ez a bejegyzés. Kérlek küldd át a jógaoktató társaidnak is, hátha ők is hasznosnak találják. Köszönöm.

Wollaston Erika

vezető jógatanár, coach, jógaoktatóképző tanár (ERYT-500, RYS)