Miért más az ayurvédikus orvosi konzultáció?

Miért más az ayurvédikus orvosi konzultáció?

Saját tapasztalatok Indiából, Keralából.

"Én még soha nem éreztem ennyire felszabadultnak magamat orvos jelenlétében!" - mondta az egyik jógázó, miután az indiai ayurvédikus orvossal konzultált. 

"Nincsen semmi bajom, de szerettem volna én is résztvenni ezen a konzultáción." - mondtam Dr Kumarnak amikor beléptem a rendelőjébe. Nem hagyhattam ki, hogy résztvegyek egy ayurvédikus felmérésen. És mit mondott? A végén azt is elárulom.

Miben más az ayurvédikus orvoslás a nyugatitól? 

Az indiai jógatáborban nem csak a fizikai jógagyakorlásban mélyülünk el, hanem az életmódunkat is megvizsgáljuk. Az ajurvéda, India ősi gyógyászati rendszere, olyan tapasztalatokat kínál, melyek teljesen mások, mint amit az európai orvosi konzultációk során megszoktunk. Miért különleges és más az ajurvédikus orvosi konzultáció? Nézzük meg, mi történik egy ilyen konzultáció során, és miért érdemes mindenkinek kipróbálnia.

Mi az ayurvéda?

Az ayurvéda több mint 5000 éves holisztikus gyógyászati rendszer, melynek célja a test, az elme és a lélek egyensúlyának helyreállítása. Az ayurvéda az egészség megőrzésére és a betegségek megelőzésére összpontosít, természetes gyógymódokkal, mint például gyógynövények, diéták, masszázsok és egyéb terápiák. A szankszrit szó jelentése az élet bölcsessége. A jóga testvértudományaként is szoktuk emlegetni. 


Az ayurvédikus konzultáció folyamata

Első találkozás és beszélgetés:

Az ajurvédikus orvosi konzultáció első lépése egy alapos beszélgetés. Az orvos nem csak a fizikai tüneteidre kíváncsi, hanem az életmódodra, étrendedre, alvási szokásaidra, érzelmi állapotodra és a mindennapi stresszfaktoraidra is. Az ayurvéda holisztikus megközelítése miatt az orvos teljes képet szeretne kapni az életedről. Ne csodálkozz, ha arról kérdez, hogy miket szoktál enni, hogyan alszol, mit mozogsz, milyen a munkád, mennyi időt töltesz a képernyő előtt, dohányzol, milyen a családi állapotod, a közvetlen környezeted. 

Dosha meghatározás:

Az ayurvéda három fő doshát (testtípus) különböztet meg: Vata (levegő), Pitta (tűz) és Kapha (föld). (A három dosha a három elemnél sokkal összetettebb, csak felületes érzékeltetés miatt írtam.) Az orvos megvizsgálja a pulzusodat, a nyelvedet, a bőrödet és az általános testalkatodat, hogy meghatározza a doshádat. Ez segít abban, hogy személyre szabott kezelést kapj, mely a tested és az elméd egyensúlyát állítja helyre. 

Diagnózis és kezelési terv:

Az ayurvédikus diagnózis nem csak a tünetek kezelésére koncentrál, hanem az okok megszüntetésére is, és ebben különbözik leginkább a nyugati orvoslástól. Az orvos egyéni kezelési tervet állít össze, amely tartalmazhat diétát, gyógynövényeket, életmódbeli tanácsokat, jógagyakorlatokat és különböző terápiákat (például masszázsokat, meditációt, légzőgyakorlatokat). Nem gyógyszert fogsz kapni a tünetek elnyomására, hanem a probléma gyökerét fogja az orvos megcélozni. Dolgosabb lesz, mert könnyebb lenne egy tablettát bevenni és folytatni a rossz szokásokat, de hosszútávon itt lesz a megoldás. 

Terápiák és kezelések:

Az ayurvéda híres terápiái közé tartozik a panchakarma (méregtelenítő, tisztító kezelések sorozata), az abhyanga (meleg olajos masszázs) és a shirodhara (meleg olaj öntése a homlokra). Ezek a kezelések nemcsak gyógyítóak, hanem rendkívül pihentetőek és stresszoldóak is. Az utóbbi kettőt te is kipróbálhatod a decemberi jógatáborban. 

Mit mondott nekem Dr Kumar? Mivel a fő doshám a pita (tűz), ezért arra kell figyelnem, hogy pihenésre, lassulásra is jusson idő, ne égjek ki. Külön megdícsért, hogy jó állapotban vagyok, látszik a jógagyakorlás hatása, szerinte reklámozhatnám a jógát. És abszolút igaza volt a pihenéssel, ez a legnagyobb kihívásom, de az ő visszaigazolásának köszönhetően idén még jobban figyelek erre. 

Miért érdemes mindenkinek megismerkednie az ayurvédával?

1. Holisztikus megközelítés:

Az ayurvéda az egész embert vizsgálja, nem csak a betegséget. Ezáltal a kezelések személyre szabottak és átfogóak.

2. Természetes gyógymódok:

Az ajurvéda természetes alapanyagokat és gyógynövényeket használ, mellékhatások nélkül. A kezelések támogatják a test természetes gyógyulási folyamatát.

3. Stresszcsökkentés és megnyugvás:

Az ayurvédikus terápiák rendkívül pihentetőek és segítenek a stressz csökkentésében, ami a modern élet egyik legnagyobb problémája. A jógatábor két hete alatt garantáltan te is lelassulsz. 

4. Egészségmegőrzés:

Az ayurvéda nem csak a betegségek kezelésére, hanem azok megelőzésére is fókuszál, így hosszú távon támogatja az egészséget.

5. Kulturális élmény:

Indiában, különösen Keralában, az ayurvéda szerves része a kultúrának és az életmódnak. Az ayurvédikus konzultáció és kezelések során közvetlenül megismerkedhetsz ezzel az ősi tudománnyal és a helyi tradíciókkal. 

Ha szeretnéd megtapasztalni az ajurvéda varázsát és megismerni egy teljesen új megközelítést az egészségmegőrzésben, csatlakozz hozzánk a jógatáborban Indiában, Keralában! Jelentkezz most, és éld át te is ezt a felejthetetlen élményt!

Foglalj helyet most, és kérdezz bátran további részletekért!


Erika

erika@erikajoga.hu

https://www.erikajoga.hu/hu/joga-orak/joga-es-ajurveda-tabor-indiaban