Levizsgáztak a jógaoktatók

Levizsgáztak a jógaoktatók

Hogyan telt a záróvizsga az oktatóképzésen? Miben hasonlóak a tanítványok? Mit mondtak a képzésről? Mindezt megtudhatod ebből a bejegyzésből.

Szeptember 25-én, vasárnap vizsgázott a 2022. tavaszán indult oktatóképzés csapata. 7 új képzett jógaoktató fogja továbbvinni ezt a csodálatos rendszert és megosztani a környezetében is a jóga eszközeit. Örülök, hogy velük tölthettem az elmúlt 6 hónapot. Igazi kis csapat kovácsolódott össze, akik végig támogatták egymást. Én is, és ők is úgy jöttünk még a legnagyobb nyári melegben is, hogy jó lesz, itt jó helyen vagyunk jó emberek között. Egy kis buborékban fejlődtünk. 

A csoportos óráimra is hozzám habitusban hasonlóak járnak (fejlődni vágyók) és az elmúlt időszak hétvégéit is olyan tanítványokkal - most már jógaoktatókkal - tölthettem, akikkel nagyon sok mindenben egy húron pendültünk. Ezért is tartok felvételi beszélgetést mindenkivel, aki komolyan érdeklődik a tanfolyam iránt. Így már mindenki az elején el tudja dönteni, hogy tudunk-e együtt dolgozni, vagy nem. És hogy mikben egyezünk sokat a nálam tanuló jógásokkal? A jógához és az élethez való hozzáállásunkban:

  • A jóga egy egész életünk végéig tartó utazás. Nem kell sehová se rohanni erőszakkal. Nem azért vagyunk itt, hogy jógapózokat megvalósítsunk, kipipáljunk, majd rohanjunk a következő felé. Türelmet és alázatot tanulunk, ami nem mindig egyszerű, de igyekszünk.
  • A jóga nem a tökéletes, képeken látott jógapózokról szól, hanem egy öntanulmányozási folyamat. Azért jógázunk, hogy jobban megismerjük a saját testünket, könnyebben meghalljuk a testünk jelzéseit és egy kapcsolatot kiépítsünk a testünk és az elménk között. A jógapózok csak eszközök. A fő cél a stabil és kényelmes testhelyzet, és a stabil és kényelmes helyzet az élet viharos tengerén, ahol igyekszünk stabilan szörfözni és a középpontunkban maradni. 
  • Az Instagramon látott jógapózokra egy átlagos csoportos órán az emberek 5%-a képes és igényük sincs rá. Mindig a jógázókra, a közösségre szabjuk a gyakorlást. Mást fogunk tanítani egy kis községben az idősebb jógázóknak, mást egy multi tárgyalótermében, egy fitneszstúdióban és egy jógastúdióban. Mindig a jógázókra szabjuk a jógát és soha nem a jógázókat erőszakoljuk bele olyanba, amire nincsenek felkészülve még.
  • Az ászana csak kis szelete a jógának. Kezdő jógázóként és kezdő tanárként ugyan elsősorban a testen keresztül tudunk eljutni az elméhez, itt főleg az ászanákra koncentrálunk, de ez csak a bevezetés a jógába. Kezdő jógázónak még nem Ujjayi légzést, hosszú relaxációt és meditációt tanítunk, hanem egyszerűbb dolgokat, például azt, hogy figyeld meg, hogy ha megemeled a lábadat ebben a jógapózban, akkor mit érzel a testedben.
  • Nem minősítünk testérzeteket, testrészeket (a rossz térdem), a képességeinket, az aznapi jógás "teljesítményünket", a tapasztalatokat és másokat. 
  • A jógaoktatás egy szolgálat, ahol az oktató csatornaként közvetíti és átadja azt, amire a tanítványának szüksége van. A jógaoktató nem magát reklámozza a jógával, hanem a jóga csodálatos hatásait mutatja be önmagán keresztül. A tanítványok nem az oktató személye miatt mennek órára, hanem amiatt az érzés miatt, amit órán megtapasztalnak. A jógaoktató képes háttérbe vonulni, ha kell.
  • Sokszínűek vagyunk, ezért az órákat úgy tesszük össze, hogy azon senki ne érezze kevesebbnek vagy nem elég jónak magát. Mindig van módosítási lehetőség, mert egy jó oktató egy egész opció-arzenállal rendelkezik. A szavainkkal is ezt kommunikáljuk, hogy nem csak egy jógapóz a tökéletes, nem csak a hajlékony az igazi jógázó. 
  • Mi oktatók is sokszínűek vagyunk, ezért törekszünk arra, hogy a saját erősségeink, személyiségünk minél inkább elő tudjon jönni, hogy ne egymást másoljuk, hanem önmagunkat adjuk hitelesen és önazonosan. 
  • Belefér a jógába a nevetés, a jókedv, az, hogy búcsúajándékként a jógaoktatótársunk a saját házipálinkáját ajándékozza emlékbe a csapattársainak.


A vizsgán büszke tyúkanyóként figyeltem a tanítványokat, ahogy mindenki egy nagyon kerek, szakmailag jól összeállított, az egyéniségéhez passzoló órát tartott. Volt színes páros jógagyakorlatokból álló óra, erősítő óra, egyensúlyt fejlesztő, kezdő jógaóra, resztoratív jóga is a vizsganapon. Annak örülök a legjobban, hogy a jóga által az elmúlt 6 hónapban önbizalomban, kiállásban és az élethez, embertársaikhoz való hozzáállásban is sokat fejlődtek és változtak pozitív irányban. Ebben a boldogságban, hálában fürdőzve mondom azt, hogy minden hétvégét, hosszú napot, könnyet, kemény munkát megér az, hogy jógaoktatással foglalkozzunk. Szükség van a világban erre az eszközre, amivel a sötétségben egy kis világosságot lehet gyújtani. Úgy érzem, hogy ez lett a misszióm. Gyújtsunk meg minél több lámpát és mutassuk meg minél több embernek, hogy nem kell feleslegesen szenvedni se testben se fejben. Örülök, hogy ebben a misszióban új oktatók csatlakoztak az ország jógaoktatói közé. 

Álljon itt egy pár hangulatkép a hétvégi vizsgáról:

  

  

Köszönöm Niki kedves visszajelzését: 

"Drága Erika, Hálásan köszönöm még egyszer az elmúlt félévet, szavakba nem lehet beleönteni mennyi mindent köszönhetek a sorsnak hogy utamba ejtett, s elindultam azon a járható úton, amit magamnak érzek, s ilyen nagyszerű oktató által mint te, csak példaértékű számomra az oktatás. Tudom hogy fejlődni akarok, s ez ügy érdekében teszek, mert rengeteg mindent tanulnom kell minden téren, de te vagy a nagy példaképem, s megpróbálom mindig a szem előtt tartani, ahogy sokszor mondtad is  ,, a tudás egy élet végéig való tanulás.,,. Ehhez tartom magam :) Köszönöm! Tiszta szívemből csak ajánlani tudlak mindenkinek, s további sikert kívánok Neked, mert egy nagyszerű, ritka jó oktató vagy! Köszönök mindent még egyszer!"

Ha szeretnél te is fejlődni, egy biztos kapaszkodót találni a mostani bizonytalan világban, akkor nézd meg a következő oktatóképzés leírását. Tanulj te is egy olyan képzésen, ahol tényleg megtanulsz jógát oktatni.

Wollaston Erika

06307931457

erika@erikajoga.hu