Ki az igazi haladó jógi?

Ki az igazi haladó jógi?

Mitől lesz valaki haladó? Attól, hogy nagyon szép jógapózokat tud bemutatni? Vagy valami más a mérce? Olvass tovább és elmélkedjünk együtt!

Kedves Olvasó! Örülök, hogy itt vagy. Köszöntelek a weboldalamon. Egy új blog-és podcast sorozatot indítottam, amiben hónapról hónapra egy újabb jógafilozófiai témát fogunk feldolgozni. "Szellemi vitamin" a sorozat neve és az a célom vele, hogy érthetően, a hétköznapi életben használhatóan dolgozzunk fel együtt a jóga irodalmából, filozófiájából témákat. Jómagam nagyon szeretem a jógának ezt az ágát (svadhyaya - jógikus szövegek tanulmányozása), mert igazi kincseket, szellemi mankókat, a jobb és boldogabb élet receptjét találjuk meg itt, ha tettekkel párosítjuk őket. Tarts velem, ha te is szeretnéd ezeket a jógaszőnyegről kivinni a valós életbe.

Hol vagyunk most a jógafilozófiában? Ebben a hónapban a jóga egyik legfontosabb irodalmából, a Bhagavad Gítából hoztam nektek a tanítást. A Gíta az ősi indiai eposz, a Mahabharata egyik fejezete. Ebben a könyvben Krisna tanítja Arjunát, aki éppen a harcmezőn készül a testvérei, rokonai ellen harcolni. A könyv egy csodálatos útmutatót ad nekünk ahhoz, hogy hogyan küzdjünk meg mi is a saját harcmezőnkön, hogyan valósítsuk meg a jógát és mi visz el bennünket az igazi boldosághoz. Ez a sok ezer éves írás a mai napig nagyon aktuális tartalommal és életreszóló tanításokkal bír. Most ebből nézzünk pár versszakot. 

Mitől lesz valaki haladó jógás? Vagy honnan tudja, hogy jó úton jár? Nem, nem attól, hogy milyen szépen mutatja be az ultrahaladó jógapózokat. Persze, az is szép, jó és hasznos, de sokkal több haszna van egy átlagembernek abból, ha szellemileg haladóvá válik, azaz kinyitja a szemét és fejlődik. Mit mond erről Arjunának a tanítómestere?


2.14. Óh, Kunti fia, (Arjuna) a boldogság és a boldogtalanság ideiglenes megjelenése, valamint kellő időben való eltűnése olyan, mint a tél és a nyár váltakozása. Óh, Bharata sarjadéka (Arjuna), ezek csak érzékfelfogásból erednek, s az embernek el kell tűrnie őket anélkül, hogy zavarnák őt.

2.15. Akit ezek nem zavarnak, s egyformán fogadja a bánatot és örömet, az a szilárd lelkű ember megérett a felszabadulásra.

A boldogság és boldogtalanság érzékfelfogásból ered. Az óráim végén mindig egy rövid Tudatos Jelenlét meditációt szoktunk gyakorolni, ahol elmondom, hogy figyeld meg a benned lévő gondolatokat, érzéseket külső szemlélőként, mintha kívülről néznél rá ezekre a történésekre, nem belevonódva. Helyezkedj a jelen pillanatba, mert csak ez létezik. Ez a nagyon egyszerű technika életmentő lehet nehéz helyzetekben. Egy kis szünet és megfigyelem, hogy mi van bennem. Olyan ez, mint amikor egy pillanatra feljössz levegőért a víz alól. 

Saját magamon úgy tapasztaltam, hogy két dolog tud nagyon kibillenteni az egyensúlyomból. Az egyik a jövővel kapcsolatos aggodalom, ami teljes illúzió, hiszen még nem is létezik. A másik a múltbéli dolgokon való rágódás, hogy hogyan kellett volna tennem, vagy azon gondolkodás, hogy milyen jó volt akkor a múltban. Hogyan lehet "szilárd lelkű" emberré válni? A válaszom, hogy kitartó jógagyakorlással, amiben a jóga mind a 8 ágát gyakorlod, nem csak a "fitnesz" részét. De egy hétköznapi tipp: számomra most a legfontosabb szabály, hogy a figyelmemet tudatos nem adom oda lehúzó, negatív gondolatoknak, sopánkodásnak, vészmadárkodásnak. Például 2020-hoz hasonlóan nagyon szigorúan kerülöm a híreket és a vég nélkül csak panaszkodó embereket, mert ha valami tényleg fontos történik, arról úgyis értesülök másoktól, a sok felesleges marhaság meg nem kell, hogy az időmet, figyelmemet elvigye és lehúzzon. Emellett a jógaszőnyegem egy biztos, stabil és biztonságos terepet jelent, ahol kézzel fogható dolgokkal és hasznos dolgokkal foglalkozhatok, például megfigyelem a testemet és az elmém reakcióit. 

Nem hiába hangsúlyozom ezt a témát mostanában annyira. Nem attól leszel haladó jógázó, hogy a kisujjadon pörögsz méregdrága jógás cuccban. Sokkal fontosabb mérce, hogy hogyan viseled az élet kihívásait. Meghúzod-e a határokat, kiállsz-e magadért és tudod-e, hogy te mit szeretnél. Szerintem ez a fejlődés igazi mércéje. 

Ha szeretnél velem tartani és együtt fejlődni, akkor várlak a soproni és online jógás eseményeken, valamint a 200 órás oktatóképzésen, ahol még mélyebbre ásunk a jóga mind a 8 ágában. 

Jó gyakorlást a jógaszőnyegen és azon kívül!

Wollaston Erika

erika@erikajoga.hu