Jógakatasztrófa, azaz színre lép a kezdő jógaoktató

Jógakatasztrófa, azaz színre lép a kezdő jógaoktató

Tipikus hibák kezdő jógaoktatóként, amiket én is elkövettem. Gyere, őszintén mesélek a kezdő botlásaimról, hogy neked már ne kelljen ezeket a hibákat elkövetned.

Top hibák, amelyeket a kezdő (és néha még a gyakorlott) jógaoktatók is elkövetnek. Ezeket a saját életemből merítettem, mert mindegyeket elkövettem, így most már hitelesen tudom mondani a jógaoktató tanítványaimnak, hogy mire figyeljenek, hogy ne legyenek olyan suták, mint én anno. 

A jógaoktatás hálás és értékes szakma, de kihívást is jelent, különösen akkor, ha most kezded. Kezdő jógatanárként hajlamos lehetsz olyan hibákat elkövetni, amelyek hatással lehetnek a tanítványaid tapasztalataira és a te hírnevedre. Ebben a bejegyzésben azokat a legfőbb hibákat nézzük át, amelyeket kezdő jógatanárként el kell kerülni, ha sikeres karriert szeretnél építeni.

Szétesett jógapózok a csoportos órán

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a kezdő jógatanárként elkövethetsz, hogy túl sok mindent akarsz tanítani mindenféle rendszer nélkül. A legelső csoportos jógaórám terve a mai napig megvan és ereklyeként őrzöm. Na, azon minden volt, egy ászanadarálóba kerültek az első jógatanítványaim. Örülök, hogy nem készült videó arról az óráról. Gyertyafényben jógáztunk, 21 fő jött el, és jobb is, hogy a sötétben nem láttam, hogy ki mit csinál, mert úgyse tudtam vagy mertem volna kiigazítani őket, ugyanis én igazítást nem tanultam a 200 órás képzésemen. Valamint azt se, hogy milyen síkokon mozognak a jógapózok. Most már tudom, hogy kezdő jógázókat egy sorozaton belül nagyon nehéz különböző síkon mozgó ászanákba helyesen beletenni, ezért ha káoszt és szétesett pózokat szeretnél, akkor lehetőleg taníts egyszerre Harcos 1-ből Harcos 2-t, abból Harcos 4-et, mert a Youtube-ról lemásolt szekvenciában olyan szépen áramlóan vette fel a szuperhajlékony jógázó lány. Lelki szemeimmel látom a beszakadó derekakat és a megtekeredett térdeket, jujj... Bár csábító lehet az óra áramlására vagy szekvenciájára összpontosítani, a sérülések megelőzése érdekében alapvető fontosságú az igazítás előtérbe helyezése és a jógapóz-családokban való gondolkodás. Széljegyzetbe írom, hogyha hatha jógaoktatóképzésre jártál, akkor nem biztos, hogy fel vagy készülve flow jóga oktatására, mert azért mégis más rendszer szerint működik. Ha tényleg szeretnéd megtanulni azt a jógastílust is oktatni, akkor csatlakozz hozzám a következő oktatói továbbképzésre

Az óra túlbonyolítása

Egy másik hiba a kezdő jógázók számára túl bonyolult vagy kihívást jelentő jógapózok random bedobása az órába. Bár fontos, hogy kihívások elé állítsuk a tanítványainkat, de ha túlterheljük őket kacifántos pózokkal vagy átmenetekkel, az frusztrációhoz és sérülésekhez vezethet. Kezdj egyszerű jógapózokkal, és fokozatosan készítsd fel őket, és mindig kínálj módosításokat és variációkat a különböző tapasztalati szinteknek megfelelően. Az óra soha nem a tanárról szól, hanem a tanítványokról. Az ő szintjükhöz igazítjuk az órát és nem a mi kedvenc pózainkhoz. 

A bemelegítés, rendes levezetés és relaxáció elhanyagolása

Az óra bemelegítő és lazító részének kihagyása egy másik hiba, amely sérüléseket okozhat, és befolyásolhatja a gyakorlat általános minőségét. A bemelegítés felkészíti a testet a mozgásra, míg a lazítás lehetővé teszi a regenerálódást és a pihenést. Mindkettőre szánj elegendő időt, és olyan pózokat is tegyél bele az óra elejébe, amik iskoláznak. Ha nálam végezted az oktatóképzést, akkor biztos van ilyen az órádon. Ha eljössz továbbképzésre, akkor te is tudni fogod miért fontos ez. Kell, hogy mindig maradjon idő a rendes relaxációra is, amit ha lehet ne lapról olvass fel, hanem igyekezz meditatív állapotba kerülni és onnan tartani a relaxációt. Nagyon érezni, ha valaki lapról olvassa a szöveget. Azt már nem is mondom, hogy relaxáció közben NEM fotózunk és NEM matatunk. Az első órámon kiírtam a relaxáció főbb mondatait, aztán amikor lekapcsoltam a villanyt, akkor a gyertyafényben nem láttam mi van a papíromon, így első alkalommal meg is kaptam a tanítást, hogy ha lehet, akkor ne papírról tarts relaxációt. 

Random tanítás

Ha minden héten mást tanítasz, random jógáztok, felkészületlenül érkezel, az káoszhoz és zűrzavarhoz vezethet, és a tanítványok elégedetlenséget érezhetnek. Tanárom, Bálint mondta mindig, hogy az igazi jógatanár nem jógáztat, hanem jógát oktat és ebből a fajta tanárból kevés van a szakmában. Mindig tervezd meg előre az órákat. Vedd figyelembe a diákok igényeit és képességeit, és ennek megfelelően készíts egy hosszútávú óratervet, hiszen a jóga nem szolgáltatás, hanem szolgálat. A jógaoktatás pedig tanítás, ahol kell, hogy legyen egy tanterv, ami legalább 2-3 hónapra, de legkevesebb 1 hónapra előre meg van tervezve szakmailag megfelelően. Semmi esetre se ajánlom, hogy minden héten más órát tarts, hogy szórakoztass, mert ez egyenes út a kiégéshez. A tanuláshoz kell az ismétlés. Fontos a rendszerben gondolkodás. Ezt a nézőpontot Jason Crandelltől tanultam a jógaoktatói pályám 4. évében. Nagy halom jógaóratervem van az első négy évből, azóta viszont azzal a rendszerrel tervezek, ahogy tőle tanultam és felszabadult rengeteg időm és energiám. Ha te se szeretnél kiégni pár év után, akkor jelentkezz hozzám mentorálásra.

Konklúzió:

Kezdő jógatanárként elkerülhetetlen a hibák elkövetése, de ha tisztában vagy a gyakori hibákkal, akkor elkerülheted őket. A megfelelő igazítás, óratervezés, az óra nem túlbonyolítása, a bemelegítésre és a levezetésre szánt idő, a rendes relaxáció, a hosszútávú tervezés és felkészülés mind-mind elengedhetetlenek a sikeres jógaórákhoz. Ha elkerülöd ezeket a hibákat, biztonságos és élvezetes jógaórákon taníthatod a jógázókat, és jó hírnevet szerezhetsz magadnak, mint képzett és hozzáértő jógatanár.

Szeretnél ezekre a szempontokra épülő továbbképzésen tanulni és kitűnni az átlagos jógatanárok tengeréből? Tanulj te is a Free Spirit Jóga Akadémián. Inkább gyere te, ne a konkurenciád. 

Sok lelkes jógatanítványt kívánok neked. Ha szeretnél fejlődni, akkor tarts velem ezen az izgalmas úton. 

Wollaston Erika
Yoga Alliance akkreditált jógaoktatóképző és továbbképző tanár (ERYT-500, YACEP)
erika@erikajoga.hu