Jason Crandell oktatóképzése 2. hét

Jason Crandell oktatóképzése 2. hét

2 hét Jason Crandellel és egy fantasztikus csapattal Londonban. Kiderül vajon, hogy hol van a legjobb kávé?

A képzés első hetéről itt írtam. 

Nagyon szerencsésnek érzem magamat, hogy lehetőségem volt az amerikai jógaoktató, Jason Crandell londoni haladó vinyasa flow oktatóképzésén részt venni. Rengeteget tanultam, amit a következő hetekben, hónapokban beillesztek a saját gyakorlásomba, és szépen lassan az órákba is. Nem kell megijednetek, nem lesz egyből gyökeres változás jövő héttől, hiszen eddig is nagyon sok olyan dolog volt az órán, amit Jasontól tanultam online, azonban a tanfolyam most még jobban megerősített abban, hogy van amiben jó úton járunk a gyakorlásban, de segített felfedezni olyan dolgokat is, amiken változtatni fogok, hogy még jobb úton járhassunk. 

A két hét egyik hangsúlyos témája volt a kritikus, racionális gondolkodás kifejlesztése. Elemeire szedtünk olyan jógapózokat, amik hosszútávon kisebb-nagyobb sérülésveszélyt jelenthetnek egyes gyakorlóknál, és megnéztük, hogy - a legtöbbször egészen apró - módosítással hogyan lehet ezt biztonságosabbá és stabilabbá tenni. Nem csak jógapózokat néztünk át, hanem az egész modern vinyasa flow jógarendszert. Nagyon tetszett, ahogy Jason arról beszélt, hogy egyik jógastílus se tökéletes önmagában, és nyíltan mert beszélni a flow jóga hosszútávú veszélyeiről, amik főleg a rendszeresen, hosszútávon és nem mindig tudatosan gyakorlókat érintik (csípő-keresztcsont ízületi problémák, izom túlnyújtásból eredő problémák, a váll lehetséges problémái, az összes-vissza jógázás hosszútávú hatásai, stb-stb.) és természetesen sok újdonságot, új technikát tanultam, amikkel lecsökkenthetjük ezeket a veszélyeket. Ez a hosszútávon, rendszerben gondolkodás és a jógagyakorlás tudatos felépítése mindig is közel állt hozzám, valószínű ezért is jöttem erre a tanfolyamra. Jasonban egy fantasztikus, mindenféle sztárallűrtől, guru viselkedéstől mentes oktatót ismertem meg, aki a stand-up műfajában is megállná a helyét. Nem csak vele, de az egész csapattal annyit nevettünk a két hét alatt, hogy izomláz van az arcizmaimban (legalább érzem, hogy melyik izmokat használjuk a nevetéshez). A tanfolyam végig nagyon kellemes, barátságos légkörben telt, egyszer se éreztem, hogy osztályozva, rangsorolva, vagy kritizálva lennénk. Rettentően élveztem a modern anatómiai megközelítést, az órákig tartó mély technikai témákat. Rettentően hálás vagyok, hogy egy ilyen csodálatos tanártól tanulhattam eddig is és a jövőben is biztosan folytatom. 

A csoporttársaimról külön kell írnom, mert ők is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy minden reggel mosolyogva, boldogan keltem és alig vártam, hogy kezdődjön a nap. És végül melyik kávézóban volt a legjobb kávé? A második hétre két részre szakadt a csapat, mert a fiúk az egyik, mi lányok a másik helyet szavaztuk meg a legjobbnak. A jógában se lehet egy stílus, egy oktató mindenki kedvence, így van ez a kávéban is. Milyen jó, hogy rengeteg féle kávé és rengeteg féle jógaoktató van!