Ilyen volt az áprilisi jógatábor Somogyvámoson

Ilyen volt az áprilisi jógatábor Somogyvámoson

4 napos tábort tartottam a béke szigetén, Somogyvámoson. A beszámolómat olvashatod.

2019. április 4-7-ig az ország legkeresettebb elvonulási központjában, a somogyvámosi Rádhé Resortban tartottam egy négy napos jógatábort. Oktatóként is nagy élmény egy ilyen mesés helyen órákat tartani, de nem csak a helyszín, hanem már az ide vezető út is izgalmas. Sopron felől, Sárvár után egy hátsó úton, több kis községen át visz a gps. A férjemmel a Kéktúráink során is volt szerencsénk az ország ezen részéit látni, kicsit visszatérni a valóságba, megérezni, hogy hogyan élnek emberek egészen pici falvakban. Ahogy a Balatont elhagyjuk, és megérkezünk Somogyba, nekem mindig kicsit megáll az idő. Izgalmas dombságok, végeláthatatlan szántóföldek, pusztaságok, nyugalom és csend. Kicsit elfeledett része ez Magyarországnak. Lehet, hogy éppen ez a varázsa, itt még ki lehet szakadni a nyüzsgésből és lehet lazítani.


Ebben a somogyi nyugalomban, Somogyvámoson épült meg a Krisna-völgy, ami Európában a legnagyobb ilyen jellegű bio-önfenntartó gazdaság, ami kb 120 fő Krisna tudatú hívőnek ad otthont. Még saját iskolájuk is van. Az itt élők az ahimsa – nem ártás elve alapján élik mindennapjaikat, harmóniában a természettel és az évszakokkal. Nekem valahogy itt szinte kézzel fogható a béke és a nyugalom, nem csak a Krisna-völgyben, hanem a faluban is. A Völgyben van tehenészetük, de nem fejik halálra a teheneket, nem ölik meg őket, miután nem tejelnek már. Az itt élő teheneknek még az arckifejezése is más, itt nem kell félniük, és ezt érzik is. A szállás éttermében sok zöldség és gyümölcs a Völgy bio-öko termeléséből származik. Saját maguk készítik a reggeli zsemlét, az epres joghurtot, a tökmagkrémet, és még rengeteg finomságot, amiket mindannyian nagyon élveztünk. 

A Resort már a képek alapján is meseszép. Ahogy megérkeztünk, ugyanaz a kép fogadott minket, mint a fényképeken, sőt a valóságban még szebb is. 2016-ban, egy domb tetejére épült a főépület és a szállást adó négy nagy apartmanépület, csodálatos kilátással Somogyvámosra és a környező földekre.


A Rádhé Resortban a hab a tortán a kedves vendéglátás és a finom ételek. Az étteremben kizárólag vegetáriánus/vegán ételeket készítenek, és ahogy említettem, több alapanyag a Krisna-völgy biogazdálkodásából kerül ki. Tapasztalatból tudom, hogy itt senki nem marad éhen, még a húsevők is elégedettek szoktak lenni. Itt nem a rántott gomba, rántott sajt jelenti a vegetáriánus ételt, hanem ízletes, változatos, laktató és izgalmas fogásokat készítenek indiai, magyar és olasz ízekben. A fogások isteniek, és rendkívül táplálóak. Én személy szerint is mindig alig várom, hogy újra itt ehessek.

Az áprilisi jógatábornak a témája az életcélok, új lendület volt. Az órák összeállításánál az volt a fő szempontom, hogy a gyakorlók a négy nap alatt feltöltődjenek, kikapcsolódjanak, kiszakadjanak a megszokott környezetükből, majd feltöltődve térjenek haza. Komplex foglalkozásokat tartottam, ahol lehetőségük volt elmerülni az ászanákban, légzésben, nagyon hatásos relaxációs, imaginációs- és meditációs technikákban. A tábor alatt többféle jógastílusban is gyakoroltunk,  a legtöbb óránk flow típusú volt, de szombat délután örömmel fogadták a jógik a stresszoldó resztoratív jógát is. Minden este önismereti gyakorlatokkal, beszélgetéssel zártuk a napot. Ennek a tábornak az egyik fő fókusza az esti programokon volt, ahol különböző jógaterápiás és önismereti technikákkal  dolgoztunk. Első este feltérképeztük az erősségeinket, karakterünket, második este vizuálisan is megjelenítettük az életcéljainkat "vision board" formájában, majd az utolsó este önismereti társasjátékot játszottunk, ami sok örömteli pillanatot és vidámságot teremtett. 


Külön örültem, hogy a 2 órás jógagyakorlások alatt mindig volt lehetőségünk hosszabb relaxációra és meditációra is, hiszen a tábor fő témáját, az életcélokat így tudtuk hatásos feltérképezni, kikutatni az elménkből. Több nagyon hatásos relaxációs technikát, jóga nidrát, Theta relaxációt és imaginációs technikát alkalmaztunk, hogy felfedezzük a valós céljainkat, szankalpát is készítettünk az értékeinket és céljainkat összevetve, majd ezt a pozitív megfogalmazást a mélyrelaxációkban jó mélyre elültettük az elménkben, hogy a következő hónapokban ez szárba szökkenjen és megvalósuljon. A résztvevők az esti foglalkozáson az erősségeiket, karakterüket figyelembe véve is áttekintették a céljaikat, és akciótervet is készítettek arra, hogy hogyan, milyen időkereten belül, milyen lépésekkel fogják elérni azokat. 



Az ászanagyakorlásban a témánkhoz kapcsolódó jógapózokat és sorozatokat gyakoroltunk. Utolsó nap a Hanumanasana volt a csúcsgyakorlatunk, mivel ez az ászana a bátor szívvel megtett nagy lépést szimbolizálja. Bízom benne, hogy a tábor kellő új lendületet és önismeretet adott a résztvevőknek, hogy meg merjék lépni a saját nagy lépésüket a céljuk felé. Köszönöm mindenkinek a részvételt, és további kitartó gyakorlást kívánok. 

Ha lemaradtál a mostani táborról, akkor 2020-ban csatlakozhatsz a tavaszi és a nyári jógatáboraimhoz. Bővebb információt majd az oldalamon találsz, látogass vissza újra. 


Sok szeretettel: Erika