Hogyan ne égj ki jógaoktatóként - 7 mentortipp

Hogyan ne égj ki jógaoktatóként - 7 mentortipp

Hogyan előzd meg azt, hogy megutáld a jógát, ne legyen kedved tanítani és gyakorolni? Ebben szeretnék most segíteni neked jógaoktatói és mentor szemszögből.

Honnan tudod, hogy a kiégés kerülget? 

Nem jut idő a saját jógagyakorlásodra, vagy nincs is kedved hozzá. Nincs semmilyen inspirációd, kreatív ötleted az óráidra, ugyanazt az unalmas órát tartod hónapok óta. Nincs kedved és időd készülni. Már nem is hiszel a jógában. Nem érdekelnek a tanítványok se, épp annyi energiát teszel a jógaoktatásba, hogy elmész az óráidat megtartani. Hetek óta nem tudod rávenni magadat arra, hogy posztolj az oldalaidra. Kötelességszaga van az egésznek. 

Ennek a különböző szintjeit mindannyian átéljük a jógaoktatói életünk során. Ha jógagyakorlóként olvasod ezeket a sorokat, ne gondold, hogy mi szentek vagyunk és nem küzdünk nehézségekkel néha. Ha oktatóként olvasol most, akkor hoztam neked 7 tippet, ami segíthet elsősorban megelőzni, de baj esetén orvosolni ezt az állapotot. 

1. Saját gyakorlás 

Amikor elkezdesz oktatni és mellette van másik munkád, családod, magánéleted, kötelességeid, akkor leggyakrabban a saját jógagyakorlás lesz az, ami megsínyli és háttérbe szorul. De ez nem kell, hogy így legyen, ha tudatosan készülsz rá. Tervezd be a naptárodba, hogy mikor és mennyi ideig fogsz gyakorolni, majd ne engedj ebből. 


2. Ne vállalj túl sok órát

A kiégéshez vezető egyenes út a heti nagyon sok csoportos jógaóra, plusz magánórák, workshopok futószalagon, mert csinálni kell kötelességből. Nem attól leszel jó oktató, sikeres vagy megelégedett, ha 10-15 órát tartasz egy héten. A mentoráltjaimnál nem egyszer találkoztam ezzel a hibával. Volt akinek 15 órája volt különböző helyeken, egyik helyről futott a másikra és még külön témákat, jógasorozatokat is tervezett minden órára. Még szerencse, hogy időben átterveztük ezt az őrületet. 

3. Lépj le a szőnyegről

Nem csak a jóga létezik. Most lehet, hogy meglepődsz, mert tudod, hogy a jóga milyen csodálatos, mennyi mindenre megoldást ad, de néha a jóból is megárt a sok. Érdemes valamilyen más sportot, szabadidős tevékenységet is beiktatni. Fuss, bringázz, túrázz, varrj, fess, járj el valamilyen szakkörbe, hogy ne csak a jóga legyen az életed. Lépj ki a dobozból és lásd, hogy a jógán kívül is van élet. 

4. Inspirálódj

Menj el továbbképzésekre, jógatáborba, gyakorolj valamilyen olyan stílusban, amiben nem szoktál. Lépj ki a megszokott jógás körödből. 


5. Adj önmagadnak is

A jóga egy csodálatos segítő hivatás, ahol mindig minden hozzánk fordulónak szeretnénk segíteni, csendes elmével meghallgatjuk mindenki problémáját, megoldásokat keresünk, ami nagyszerű, de ha közben nem adsz önmagadnak is, akkor már csak ettől is egyenes út fog vezetni a kiégés és a lemerülés felé. Rendszeresen adj magadnak is időt, figyelmet, szeretetet, gondoskodást, hogy utána másoknak is tiszta szívből és őszintén tudj segíteni. 

6. Húzd meg a határokat

Szeretnél mindig mindenkinek segíteni, ezért folyamatosan elérhető vagy. A privát Messengeren kérnek segítséget a tanítványaid és vasárnap is válaszolsz nekik. Húzd meg a határaidat az ő érdekükben. A privát elérhetőségeiden ne levelezz tanítványokkal, főleg ne hétvégén. Legyen ez a pihenés, feltöltődés ideje. 

7. Becsüld meg önmagadat

Olyan helyen tartasz órát, ahol 5-800 Forintot fizetnek egy tanítvány után, és még óra előtt neked kell nyitni, teát főzni, majd utána pakolni és rendet rakni? Ha úgy érzed, hogy nem kapsz eleget a tudásodért, befektetett munkádért cserébe, akkor merj váltani. Kell, hogy legyen egy igazságos energiáramlás az adok és kapok között. Ez ugyanígy igaz azokra, akik nagyon alacsony díjért, adományért vagy ingyen tartanak jógaórákat. Ha problémáid vannak a pénzzel, akkor egy jó mentort ajánlok neked, aki a jóga minden aspektusára kitér veled. Tapasztalatból írom, hogy a pénz körüli blokkok a legnagyobb elakadásokat okozzák a jógaoktatókban. 

Kívánom neked, hogy légy elég bátor és tudatos, hogy időben fel tudd ismerni ezeket a kiégésre utaló jeleket. Ha pedig most kezdesz oktatóként dolgozni, akkor figyelj már az elejétől ezekre, hogy elkerüld, hogy ott kelljen hagynod ezt a csodás pályát már az első évben. 

Ha oktatóként úgy érzed, hogy ebben a helyzetben vagy és nem tudsz kilépni, akkor beszéljünk. Akkor is tudok neked segíteni, ha nem szeretnél ebbe a helyzetbe kerülni. Személyesen és online is tudok neked segíteni, hogy minél nagyobb kedvvel, lendülettel és szeretettel tudj az óráidra készülni és ott tanítani.  Szabjuk rád a megoldást! Ha érdekel, keress e-mailben: erika@erikajoga.hu vagy telefonon (0036307931457) és beszéljük meg a részleteket. 

Ha pedig lelkes jógagyakorlóként még mindig itt vagy és olvasod ezeket a sorokat, akkor lehet, hogy izgatja a fantáziádat egy olyan oktatóképzés, ahol ezekre a témákra is kitérünk. Kattints ide! 


Jó gyakorlást! Jó fejlődést! 

Keress bátran, ha tudok neked segíteni:


Wollaston Erika

ERYT-500 jógatanár és coach

erika@erikajoga.hu

0036/30-7931-457