Hogyan legyél a jógaoktatód és társaid kedvence?

Hogyan legyél a jógaoktatód és társaid kedvence?

Vigyázat, humorérzék nélkül ne olvasd tovább. Komoly és részben komolytalan írás kellő nyitottsággal rendelkező jógiknak.

Mint az életben, a csoportos jógaórákon is alkalmazkodunk a társainkhoz, a közösséghez. A jógások körében is kialakult pár írott és íratlan szabály, amit érdemes betartani. Most azokat írom le neked, amiket a legtöbb oktató és a jógatársad szeretne mondani neked, de szemtől szembe nem mindig meri elmondani, pedig nagyon szeretné. Sok ezer jógaoktató és jógázó nevében kérlek. 

A cuccaidat hagyd az öltözőben. - Legalább másfél órára szabadulj meg a mobilodtól, és az öltözőben is legyen lenémítva. A táskádat ne vidd be magaddal a szőnyeged mellé. A jógaszőnyeg mellé kizárólag a szükséges jógaeszközöket, dinamikus órákra egy törölközőt, és ha szükséged van rá, innivalót vigyél. Minden más maradjon az öltözőben, vagy otthon. Senki se szeret rendetlenségben jógázni, amikor a szomszéd hátizsákja, az előtte lévő nagykabátja, és a mögötte lévő kulcscsomója között kell ászanázni. 

Használd bátran az eszközöket. - Attól nem leszel haladóbb, ha elutasítod a jógatéglát. Az eszköz azért van, hogy segítsen. Bátran ülj fel a meditációs párnára is, a régi jógik is mindig kövön ülve meditáltak. 

Ne gázolj át mások jógaszőnyegén. - Ha ki kell menned a mellékhelyiségbe, öltözőbe, útközben is légy tudatos. A legtöbb jógázónak a saját szőnyege egy szent hely, ne vágtass át rajta. 

Érkezz mindig időben, különösen ha először jössz az órára. - Ha még soha nem jártál az órán, ne 3 perccel kezdés előtt érkezz meg, különösen, ha még valamilyen mozgásszervi problémád is van, amit az óra előtt át kell beszélni az oktatóval. Rendszeres gyakorlóként se egy perccel kezdés előtt ess be, maradjon időd még átöltözni is. A többiek idejét veszed el, ha miattad nem tudja az oktató időben elkezdeni az órát, ha az elcsendesedés kellős közepén még a jógaeszközöket szeded össze és azokkal zörögsz. 

Ha elkéstél, várakozz kint. - Azt hiszed, hogy ha lábujjhegyen jössz be, akkor nem zavarod a többieket? De. A legtöbb stúdióban az a szabály, hogy ha elkéstél az óráról, várakozz csendben az előtérben. Ahogy az elcsendesedésnek vége, bejöhetsz. 

A helyes légzés nem az, amit az egész terem hall. - Darth Vader légzés, tenger hangja, diadalmas légzés, ha úgy tanultad valahol, hogy az a helyes, ha az egész terem hallja, hogy megérkezett a Sötét Úr, akkor keress egy képzett oktatót magadnak, aki megtanítja neked a helyes légzést. 

Az óra előtt tisztálkodj. - Nyáron a szandálszezonban, mezítláb ne hord be a város összes porát a jógastúdióba. A cipődet mindig az ajtónál vedd le. Az erős parfümöket tartogasd más alkalomra. Ha nem szeretnéd minden egyes lefele néző kutyában végigszántani a jógaszőnyegedet, akkor tartsd a lábkörmeidet röviden. Ha megizzadtál napközben, akkor tisztálkodj meg, mielőtt órára mész. A melletted lévő hálás lesz. 

Ne beszélgess óra közben. - Tudom, tök jó a barátnőddel, családtagoddal jógázni, de a társaiddal és az oktatóval szemben is tiszteletlenség, ha sutyorogtok óra közben. Ne csodálkozz, ha hosszútávon szét lesztek ültetve. 

Úgy tedd le a szőnyegedet, hogy másnak is maradjon hely. - Ha nincsenek előre letéve szőnyegek egy jógastúdióban, akkor úgy tedd le a tiédet, hogy az utánad érkezőknek is legyen még hely. Ez nem busz, ahol a táskáddal foglalod a melletted lévő helyet. Végső soron úgyis csak annyi hely kell, amekkora a szőnyeged, nem kell melletted és mögötted még fél méter. Ne ráncold a szemöldököd, ha valaki melléd mer jönni. 

Nem foglalkozz vele, hogy a melletted lévő hogyan jógázik. - Nem kell körülnézni, hogy a többiek mennyire tudtak előrehajolni. Neked nem számít, hogy ki hogyan néz ki kívülről az adott pózban. Mindig az számít, hogy te mennyit teszel bele egy ászanába, te belül mit érzel, mit tapasztalsz. Ez a saját gyakorlásod, legyél mindig jobb a tegnapi önmagadnál, a szomszéd nem számít. Ha többieket nézegeted, akkor biztosan nem befelé figyelsz, és ezzel el is veszik a jóga lényege. 

Kövesd a tanár utasításait. - Ha egészségügyi okokból kaptál módosítást korábban, akkor bátran alkalmazd minden órán. A legtöbb oktató mutat módosítási lehetőségeket, ha szükségét érzi, de ha úgy gondolod, hogy te jobban tudod, átmész freestyle gyakorlásba, tök mást csinálsz, mint a többiek, vagy öt lépéssel előbbre jársz, mert te jobb vagy, mint a többiek, akkor biztos, hogy érdemes csoportos órára járnod, ha úgyis mást csinálsz, mint amit mondanak? 

Jógaoktatóként mész más oktató órájára? - Sok oktató szeret körbejárni, lecsekkolni a többieket, azonban ne úgy sunnyogj be az órára. Mutatkozz be, légy nyílt, és mondd el, hogy miért vagy ott. És ha már elmentél máshoz, az a minimum, hogy visszahívod az oktatót a saját órádra. 

Az óra elején tájékoztasd az oktatót bármilyen egészségügyi problémáról. - Ne az ászana közepén jusson eszedbe, hogy te azt nem is csinálhatod. Amikor először mész egy órára, érkezz időben, és beszéljetek át mindent az oktatóval. Ha felkészült az oktató, akkor fog tudni módosításokat adni, és el tudja mondani, hogy mire figyelj majd.

Ne kezdd el a melletted lévőt oktatni. -  Végre eljött veled a férjed, barátod, szomszédasszonyod jógázni? Hagyd békén az órán! Nem azért jött el, hogy te odasúgd neki, hogy nyújtsa ki jobban a lábát, ne úgy lélegezzen. Te foglalkozz saját magaddal, őt pedig bízd az oktatóra. Senkit ne kezdj el oktatni az órán, főleg nem akkor, ha nem is kért segítséget. 

Lejárt a bérleted egy hónapja, de az oktató orra alá tolod, mintha nem vetted volna észre? - Ha komoly oka volt (a nem volt kedvem, köhögtem egy napot nem az), hogy miért nem tudtad lejárni a bérletedet, akkor beszéld ezt meg még a bérlet lejárata előtt őszintén az oktatóval. Hosszan tartó, súlyos betegség, terhesség, komoly családi helyzet esetén biztosan számíthatsz a megértésre. Azonban illetlenség visszaélni ezzel. A bérlet és a kedvezmény azért van, hogy ösztönözzön a rendszeres gyakorlásra. Ne hozd az oktatódat kellemetlen helyzetbe, ahogy őzike szemekkel könyörögsz, nem fog kedvelni érte. 


Ami a legfontosabb, hogy szeress bele a jógába, kezdj el otthon is gyakorolni és élvezd. A közösségben gyakorlás során azonban légy tekintettel másokra, hogy ők is tekintettel lehessenek rád. Köszönjük.