Harmóniában a természettel

Harmóniában a természettel

A jóga mindig arra tanít bennünket, hogy éljünk harmóniában a természettel. Lehet, hogy ez részben a hosszú és boldog élet titka?

Őseink jobban együtt éltek a természettel, az évszakok és az élet körforgásával, talán azért is, mert jobban rá voltak utalva, mint mi a városban, valamint a télen is érkező paradicsom és eper világában. Pedig az elmúlt időszak igencsak rámutatott arra, hogy aki minél inkább eltávolodott a természettől, ő egyre jobban ki lesz szolgáltatva másoknak, kívülről jövő dolgoknak, legyen az segítség (gáz, villany, élelmiszer) vagy éppen átok (betegségek, nagyhatalom). 

Hogyan lehet mégis harmóniában élni a természettel a panel harmadik emeletén vagy egy elvárosiasodott faluban? 

Alkalmazkodás az évszakokhoz - pihenés, aktivitás

Elődjeink tudták, hogy az ember a sötétben, a hideg télben kevesebb munkát tud végezni, ezért ebben az időszakban zajlott a társadalmi élet, az asszonyok, lányok szőttek, kézimunkáztak, míg nyáron, amikor a Nap is több energiát ad, akkor kemény fizikai munkát végeztek naphosszat. Természetes, hogy télen úgy érezzük, hogy több alvásra, pihenésre van időnk, ezt érdemes tiszteletben tartani és nem széthajtani magunkat. Sajnos a munkahelyeken nem lehet azt mondani, hogy télen csak 4 órát dolgozok, ezért legalább otthon érdemes többet pihenni, vagy előbb lefeküdni. 

Azt esszük, ami éppen szezonban van

A természet csodálatosan tudja, hogy mikor mire van szükségünk. Tél végefelé elkezdenek teremni a friss, ropogós, méregtelenítő zöldségek, a retek, a saláta, a medvehagyma. Télen a meleget adó gyökérzöldségek, aszalt gyümölcsök, gabonafélék tartanak bennünket egészségesen. A helyi földben termett, szezonban lévő zöldség teljesen más energiát ad, mint egy fóliasátorban növesztett, több ezer kilométerről idereptetett paradicsom vagy uborka. A tudatos jelenlétet kiterjeszthetjük a táplálkozásra is. Evés közben érdemes megfigyelni, hogy az étel tápláló-e, hosszútávon energiát ad-e, vagy csak üres kalória és valamilyen mentális dolog miatt van rá szükség?

Az élet mérföldköveinek a megünneplése

Megszakadnak a szürke hétköznapok, észrevesszük az élet állomásait, ha tudatosan ünneplünk. Például itt van a Húsvét. Miről szól? Ha csak a felületét kapargatjuk meg, akkor lehet az értelme a 4 napos wellnesshétvége, a sonkaevés és a csokitojás. Azonban ha tudatosan az év részévé tennénk ezt az ünnepet, akkor ez az időszak a termékenység, a vetés időszaka. Hagyományosan ebben az időszakban kérték az áldást a földekre, a bő termésre, megindult az ültetés, lassan megszületnek az első háziállatok. Vége a sötét, terméketlen időszaknak, a nappalok ismét hosszabbak lesznek, mint az éjszakák. A nyúl a termékenység, a tojás az új élet szimbóluma. Mennyivel jobb ezzel a tudattal ünnepelni és készülni erre az időszakra? 

Alkalmazkodunk az élet körforgásához

A tavasz az újjászületés, az ébredés, a foganás ideje, a nyár az élet, a kifelé figyelés, az aktivitás, az aratás, az ősz a szüret, majd a lassú elmúlás, az elengedés, míg a tél a belső munka, az átértékelés, alapozás ideje. A szezonális változásban minden évben eljátszódik kicsiben az emberi élet. A természet által megtapasztalhatjuk a körforgást, az élet rendjét. Hiába kapaszkodunk egy életszakaszba, vagy szeretnénk folyamatosan aratni, az élet rendje nem ez. Az élethez hozzá tartozik a vetés, és sajnos az elmúlás és az elengedés is. A kiegyensúlyozott élethez biztosan szükségünk van arra, hogy együtt áramoljunk a külső körülményekkel, elengedjük az erőből való kapaszkodást, az abba fojtott energiát, hogy a megváltoztathatatlant erőszakkal megkíséreljük megváltoztatni. 

Elfogadjuk az élet rendjét

Elfogadjuk azt, hogy egy kis részei vagyunk a nagy egésznek. Minden mindennel összefügg. Minden cselekedetemnek lesz valamilyen következménye, ezt őseink úgy mondták, hogy "Ki mint vet, úgy arat.". Ahol most vagyok, az sok korábbi döntésem és cselekedetem eredménye. Én tehetek a saját boldogulásomért. A rosszabb időszakok ugyanúgy az élethez tartoznak, ezekre tekinthetünk tanulási folyamatként. Ha csak szép és boldog napokból állna az élet, honnan tudnánk, hogy milyen az a boldog? Mihez tudnánk hasonlítani? És értékelnénk-e egyáltalán? 

A Hold körforgását, folyamatos változását is nagyon izgalmas megfigyelni. Nézd, pont itt írtam erről. 

Legyen szép napod!


Erika