Ez most jóga vagy nem?

Ez most jóga vagy nem?

Ha nyújtok a futás végén az már jóga? És a kecskejóga, kutyajóga, borjóga az belefér? Egyáltalán mitől lesz valami jóga? És mi az, aminek nem sok köze van hozzá?

A fenti kérdésre egyetlen mondatban, egyszerűen tudnék válaszolni, de nézzünk át előtte egy pár dolgot. 


Nagyon rövid, leegyszerűsített jógatörténelem


A hindu bölcs, Patandzsali így fogalmazott a jóga klasszikus művében, a Jóga Szutrákban:

"Yogas chitta vritti nirodha" - a jóga az elme rezdüléseinek a lebírása, vagy más fordításban, a jóga az elme lecsendesítésének a folyamata. 

A Jóga Szutrákban az ászanákról, jógapózokról egy sor volt, méghozzá az, hogy a jógapóz stabil és kényelmes, és ez a meditációs ülőhelyzetre vonatkozott. Ebben az időben még nem volt Lefelé néző kutyapóz, Gyíkpóz, Istennőpóz. Az a fajta fizikai hatha jóga, amit mi nyugaton gyakorlunk, az 1800-as évek végén kezdett elterjedni Indiában. A jóga több ezer éves tudomány, azonban ez a fizikai hangsúlyos gyakorlás Krisnamacharya idejében vált népszerűvé. Már a középkorban is megjelentek egyes jógapózok, de nagyon sok ma ismert ászana olyan 120-150 éves. Klasszikusabb jógapózokat európai tornagyakorlatokkal, indiai birkózómozdulatokkal ötvöztek. Ebben az időben a jógázók férfiak voltak, leginkább fiatal fiúk, akik elszegődtek egy jógaguru mellé, sokszor azért, mert betegesek voltak, a gyógyulást keresték. 

Na, és akkor hogyan lett ebből a ma ismert jóga?

Krisnamacharya híres tanítványai, B.K.S Iyengar, Pattabhi Jois és T.K.S Desikachar sokat tettek azért, hogy a jóga ma ilyen népszerű legyen nyugaton. Azonban az ő idejük óta is sokat változott már a jóga, ugyanis nyugaton nem minden működik úgy, ahogy Indiában, ezért a mai jóga kicsit át lett szabva a modern emberre. Miért volt erre szükség? Azért mert, amíg Indiában az átlagember ma is leginkább a földön ül, vagy guggolva várja a vonatot, addig mi sokszor széken ülünk 8 órákat, vagy a fotelben fekszünk félig lelógva. Az indiaiak testfelépítése is más, az átlag ember (nem a magasabb kasztba tartozók, akikkel lehet, hogy találkoztál Európában) szikár, vékony, míg egy átlagos nyugati jógázó mindenféle formában és súlyban előfordul. Anno fiatal fiúk, vagy jógik gyakorolták a jógát, most ha körülnézel nálunk egy jógaórán, mindenféle korosztályból és nemből találsz résztvevőket. Tehát Európában át kellett szabni a jóga fizikai részét a mai ember testére, szükségére és igényeire. 


És akkor mitől lesz valami jóga?


A jóga fő célja azonban nem változott az évekkel, most is az elme lecsendesítése az, amiért jógázunk. Tehát röviden megfogalmazva, minden, ami efelé vezet, az jóga, ami nem, az nem jóga. Sokfélék vagyunk, ezért sokféle jógastílus alakult ki, mert van aki a lassúbb, statikusabb gyakorlással, van aki a dinamikusabb, izzasztóbb jógázással tud elcsendesedni. Egy a fontos, hogy ezek a gyakorlások a csendesség felé vigyenek téged. 

A jóga kívülről sokszor nem látszik. Amikor fényképek készülnek rólam különböző jógapózokban, akkor nem jógázok, csak felveszek egy ászanát a kép kedvéért. Amikor órát tartok, akkor nem jógázok, hiába veszek fel jógapózokat, mert rátok figyelek, nem a légzésemre, és nem az érzetekre. 


Véleményem szerint ezek határozzák meg, hogy valami jóga-e, vagy sem:


- A légzést tudatosítjuk, és aszerint mozgunk, vagy tartjuk ki a gyakorlatot.

- Egy helyen van a test, a légzés és a figyelem (ezt sokszor emlegetem nektek az órákon)

- Közben befelé figyelünk, nem a szomszédra, a telefonra, az utcán zajló dolgokra.

- Megfigyeljük az érzeteket a testünkben.

- A figyelmünk és a tekintet fókuszált.

- Megfigyeljük önmagunkat közben és utána is.

- Gyakorlás közben jelen vagyunk, nem a múltban lévő dolgokon rágódunk, vagy a meg sem történt eseményeken aggódunk előre.

- Önmagunkkal vagyunk elfoglalva, tehát szerintem éppen ezért a kecskejóga, kutyajóga és hasonlók szabadidős tevékenységnek biztos tök jók, de nem sok közük van a jógához. 

- Tiszta tudattal veszünk ezekben részt, ezért a borjóga, füves jóga, sörjóga nem a belső csendesség felé vezet el, hanem inkább egy spirituális tévút felé. 

- Diszkózenével, füsttel és fényekkel tarkított jógaóra szintén tök jó modern dolog lehet, azonban pont a dübörgő zene miatt nem éppen a csendesség felé vezet.

- Sok olyan újfajta mozgásforma van, ami jógaászanákat használ, de ettől még nem lesz jóga. 

- Ha csak nyújtok egy edzés végén, az még nem jóga.

- Ha a Youtube-on, Instagramon látott jógapózokba belecsavarom magamat, majd lefényképezem, attól az még nem jóga. 


Még a valódi jóga se merül ki azonban a fizikai gyakorlásban. Ezek leginkább csak előkészítenek bennünket majd finomabb technikákra, mint például a meditációra. Tehát lehet, hogy kívülről úgy látod, hogy az a valaki keresztezett lábbal ül, meg se mozdul, miközben jógázik. Vagy lehet, hogy az a valaki hetek óta nem lépett a jógaszőnyegére, miközben minden nap jógázott, csak éppen nem a fizikai gyakorlással volt elfoglalva, hanem légzőgyakorlatokkal, koncentrációs, relaxációs technikákkal. 

Hiába van jó pár "áljóga" irányzat, ami csak kívülről néz ki jógának, szerencsére azért sok modern, de célkitűzésében hagyomány stílus is kialakult az elmúlt évtizedekben. Kívánom, hogy találd meg a hozzád leginkább passzolót, ami elvezet majd egy harmonikusabb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb önmagadhoz, valamint a segítségével megtapasztalhatod a belső csendesség csodálatos állapotát. 

Szeretnél kipróbálni egy olyan jógaprogramot, ami az igazi belső csendesség felé vezet el? Ezt ajánlom neked. 

Wollaston Erika