Erika, te minden nap jógázol?

Erika, te minden nap jógázol?

Szoktam-e otthon jógázni? Hányszor gyakorlok egy héten? Reggel jógával kezdem a napot? Ezeket a kérdéseket szoktátok nekem a legtöbbször feltenni, most őszintén elárulok mindent magamról.

Nem szoktam a saját gyakorlásomról túl sokat beszélni, mert úgy gondolom, hogy a jógázók úgyis ki tudják tapogatni a kis csápjaikkal, hogy egy oktató gyakorol-e saját maga, vagy sem.  

Amikor én jógázok, akkor becsukom a nappali ajtaját, és a férjem tudja, hogy csak akkor jöhet be, ha ég a ház. Szerencsére hosszú évek óta így van ez, úgyhogy nyugalomban, egyedül szoktam gyakorolni. Csoportos órákra földrajzi okokból nem tudok járni, pedig szeretek közösségben gyakorolni, ezekre tanfolyamok és workshopok alkalmával van csak lehetőségem. Itthon szeretek a kedvenc oktatóim online videóira gyakorolni. Hiába van millió elérhető videó a neten, mindig ugyanannál a két-három oktatónál kötök ki újra. Mint ahogyan most már sokan közületek is online jógáztok velem a weboldalamon, én is online előfizetője vagyok az én választott oktatóimnak. 

Gyakorlok-e rendszeresen otthon? Igen. Szerencsére a kitartással és a belső tűzzel nincsenek gondjaim, ezért ha eldöntöm, hogy gyakorlok, akkor egyedül is végigcsinálom, még akkor is, ha kell az erőfeszítés. Természetesen a legelején igen sok erő kellett, hogy elkezdjek napi szinten gyakorolni, de most már a napom részévé vált, szeretem és így nem kötelező dologként tekintek rá. Anno, még 2004-ben, amikor elkezdtem a jógát, napi max 15-20 percet gyakoroltam heti 2-3 alkalommal otthon a heti kettő csoportos óra mellett. Akkor még nem volt se Youtube, se más online jógavideók. Így sokkal nehezebb volt otthon egyedül és visszaemlékszem, hogy sokszor untam is a gyakorlást, mert nem tudtam, hogy mit is kéne csinálni. 

Hányszor gyakorlok egy héten? Heti hat napot szoktam ászanákat gyakorolni. Általában a szombat a pihenőnapom. Tudatosan figyelek rá, hogy legyen pihenés, legyen ideje a testemnek regenerálódni.

Jógával kezdem a napomat? Próbáltam, de a fizikai ászanagyakorlás kínszenvedés volt. Reggel meditációval és légzőgyakorlatokkal indítom a napomat. Ez annyira jól kialakult most már, hogy olyan természetes része a napnak, mint a reggeli fogmosás. És hogy miért nem tudok korán reggel ászanákat gyakorolni? Aki közelebbről ismer, az tudja, hogy nagy kávérajongó vagyok. A meditáció után a reggelem úgy indul, hogy ledarálom és lefőzöm a kávémat, majd megreggelizek. Étel nélkül nem tudok jógázni. Ilyen típus vagyok, kell fűtőanyag, hogy a nagy belső tüzet tudjam táplálni. Késő délután és este szoktam órákat tartani, ezért általában délelőtt 10 körül szoktam jógázni. 

Mit gyakorlok? Legtöbbször vinyasa flow jógát. Ha nagyon fáradt és kimerült vagyok, akkor resztoratív jógát vagy relaxációs technikákat. Időnként külön szoktam erősítő jógagyakorlatokat is végezni, szériában és hosszabb ideig kitartva, most is olyan izomlázam van, hogy örülök, hogy nem kell a nagy mellizom a gépeléshez. A meditációban mindfulness meditációt gyakorlok, megfigyelem, hogy aznap mi van velem fizikailag és mentálisan, majd légzőgyakorlatokat szoktam végezni, végül légzésfigyeléses meditációval igyekszek minél tovább a belső csendesség állapotában maradni. 

Milyen hosszan szoktam gyakorolni? Szerintem a mennyiség helyett sokkal fontosabb a minőség. Nagy átlagban a fizikai gyakorlásom 60 perc szokott lenni. Őszintén leírom, hogy a bemelegítésem mindig nagyon rövid, legtöbbször magukkal az ászanákkal melegítek be. Mivel ilyen sokat jógázok, ezért úgy érzem, hogy a testem bármikor készen áll az alap jógapózokra. A fizikai gyakorlás után mindig relaxálok, de előfordul, hogy külön is relaxálok a nap más részében, ha fáradtnak érzem magamat. Meditálni reggel szoktam körülbelül 15-30 percet. A meditációban aztán végképp a minőség számít, nem az, hogy hány percet ülsz keresztezett lábbal, de erről majd egy másik bejegyzésben írok bővebben. Ahogy látod, a napomat meditációval kezdem, napközben fizikai ászanagyakorlást végzek. Egy huzamban 90 percet ritkán szoktam gyakorolni. Otthon szerintem a legtöbb ember nem képes ugyanúgy jógázni, mint csoportban. Úgy érzem, hogy engem frusztrálna a tudat, hogy a napomból mindig ki kell szakítanom másfél, két órát arra, hogy a szőnyegen legyek heti hatszor. Mindig úgy érzem, hogy nem azért élek, hogy jógázzak, még ha ezzel is foglalkozom "főállásban". A jógát arra használom, hogy minél könnyebben, boldogabban éljek, de nem veheti át az irányítást felettem. Nem barlangban, a Himalája tetején élünk. 

Más sportot űzök-e? Régen hosszútávfutottam, aerobikra, fitneszbe jártam. Most a jóga teljesen kielégíti a mozgásigényemet. Néha túrázni és futni szoktam.  

Most leginkább a jóga fizikai részéről írtam, de ugyanilyen fontosnak tartom a jógafilozófiát és az életmódot is. Igyekszem a szőnyegen kívül is alkalmazni a jóga tanításait, mert az ászanák csak egy kis részei a jógának. Ha csak az ászanákat gyakoroljuk a jógából, az olyan, mintha lenne egy gyönyörűszép piros Mustangunk és csak a Tescóba járnánk vele. 

Az online videóim között találsz fizikai és szellemi gyakorlásokat is. Amikor megterveztem őket, törekedtem a hatékonyságra. Mivel én is ritkán jógázok itthon 90 percet egy huzamban, ezért a videóimat is olyan hosszúságúra csináltam, amit én is bevállalnék itthon egyedül. Jó gyakorlást kívánok!  


Sok szeretettel:


Erika

erika@erikajoga.hu