7 dolog, amit nem mondanak el a jógáról

7 dolog, amit nem mondanak el a jógáról

A jóga egy hatalmas könyv, amit csak a legbátrabbak mernek kinyitni és végigolvasni. Mi az, amit érdemes tudnod, ha belevágnál az olvasásba?

Nézzük, mi az a 7 dolog, amit nem biztos, hogy elmondanak neked a jógával kapcsolatban, pedig tudnod kéne. 

1.A fizikai jógapózok csak kis szeletkéi a jógának

A jógáról az elején azt gondolhatjuk, hogy azokból a nyakatekert pózokból (ászanákból) áll, amiket képeken, Instagramon látunk. Ezek azonban csak 1/8-ad részét képezik a jógának a Jóga szutrák szerint. Sőt, attól, hogy felveszek egy jógapózt, még nem biztos, hogy azzal jógát gyakorlok. És ha csak a fizikai pózokat gyakorlom sportjógaként, akkor olyan, mintha lenne egy Ferrárim és csak a sarki boltba járnék vele. 

2. Nem minden jóga, ami annak látszik

Ahhoz, hogy a fizikai jógapózt jógaként gyakoroljuk, három dolognak kell egy helyen lennie. A testhelyzetnek, a légzésnek és a figyelemnek. Amikor a weboldalamhoz vagy az Instagramra készítek jógás képeket magamról, az csak látszat jógázás. Felveszem a pózt, a figyelmem kívül van, a légzésről fogalmam sincs, hogy mi van vele. Amikor tényleg jógázok, soha nem szoktam fényképezni, mert azzal meg is szűnne egyből a jógagyakorlás. Egyetlen egy kép van rólam jógázás közben. Ez anno Kino McGregor workshopján készült Bécsben. 

3. Amilyen vagy, úgy jógázol

Ahogy az életedet vezeted és éled, úgy fogsz jógázni is. Amennyi erőt teszel a dolgaidba, annyi erőt fogsz a jógapózokba is beletenni. Amennyi kitartásod van az életben a dolgokhoz, annyi kitartásod lesz a nehezebb pózokban is. Ha könnyen feladod az életben, könnyen ki fogsz menekülni a jógapózokból is. Ha a könnyű, biztonságos utat keresed az életben, a jógában is az fog vonzani. 

4. A jógaoktatód többet tud rólad, mint gondolnád

Egy tapasztalt és képzett oktató sok mindent le tud olvasni a jógapózaidról, a gyakorlásodról, a nehézségeidről és sikereidről, az arckifejezésedről, légzésedről. Nyitott könyvek vagyunk. Azonban ne ijedj meg, egy igazi tanár ezt a tapasztalatot soha nem használja ellened, csakis érted. És egy igazi tanár nem fog délután a klubban ezekről a tapasztalatokról pletykálni. 

5. Örökre megváltozik az életed

Ha tényleg komolyan és rendszeresen elkezded gyakorolni a jógát, akkor szépen lassan lebomlik sok régi, már nem jó dolog az életedből. Új barátokat, érdeklődést fogsz találni. A régi barátaid közül az értékes kapcsolatok maradnak meg. Nem biztos, hogy a régi éned, szokásaid vonzók maradnak. Előbb nevezel be majd egy szombati jóga workshopra, mint egy egész estés ivászatra. 

6. Néha fájdalmas lesz

A jóga néha fizikailag fájdalmas, mert erőt fejtünk ki, ezerrel dolgozik minden apró izom, és még izomlázunk is szokott lenni egy jó flow óra után. Azonban a másik fájdalom az a fejlődés, az egó fájdalma. Felismerünk régi, elavult viselkedés-és gondolatmintákat. Belenézünk a jóga által állított tükörbe és meglátjuk a gyenge, tudattalan oldalainkat. A jóga mindenkinél azt a fejlődési gombot fogja megnyomni, amire akkor a legnagyobb szüksége van. Ezért is a bátrak sportja a jóga, mert nem mindenki mer elindulni ezen a hosszú úton. 

7. A jóga nem csak a szőnyegig tart

Ahogy a fizikai jógapózok egy kis szeletkéi a jógagyakorlásnak, úgy egy jógaóra is csak egy szeletkéje az egész jógának. Amit megtanulunk és megtapasztalunk a jógaszőnyegen, azt kivisszük az életbe és fordítva is. Amit megszenvedünk a jógaszőnyegen, azt már nem kell a valós életben megszenvednünk. Amit sikerül megfejlődni, megtanulni a szőnyegen, azt már nem kell az életben megszenvedni. 


Szeretnél elindulni vagy továbbhaladni a jóga útján? Várlak szeretettel az óráimon és az online programokon.

Jó gyakorlást és szép tapasztalatokat kívánok neked: 


Wollaston Erika

vezető jógatanár (ERYT-500), meditáció oktató és life coach

erika@erikajoga.hu

30/7931-457