7 bennünk élő istennői minőség

7 bennünk élő istennői minőség

Tudtad? Él benned 7 istennői minőség. 7 női minőség, archetípus, amit mindenképpen ismerned kell ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és harmonikus nőként élhesd a napjaidat. Kik ezek az istennők? Erről szól ez a bejegyzés.

7 női archetípus, 7 női minőség, ami bennünk van. 

Pár éve találkoztam először az amerikai pszichológusnő, Jean Sinodha Bolen: Bennünk élő istennők című könyvével, és bátran mondhatom, hogy az egyik legnagyobb jelentőségű könyv lett az életemben. Az ő elméletén keresztül jobban megismertem önmagamat, a női működésemet, erősségeimet, a gyengeségeimet. És nem csak önmagamat, hanem a környezetemben lévő nőket is jobban megértem azóta. Abban is rengeteget segített, hogy megértettem és elfogadtam, hogy miért hasonló típusú férfiakkal kapcsolódok könnyedén és melyik típustól menekülök fejvesztve és miért. Nőként használati útmutató ez az elmélet, amiből rengeteg hasznosat tanulhatunk. 

Min alapul ez az elmélet?

J.S. Bolen a Carl Gustav Jung féle archetípusokat 7 görög istennőn keresztül mutatja be, ezzel megvilágítva számunkra a női működésünket. Van egy könyv az istenekről is, úgyhogy a férfitársaink se maradnak ki. A pszichológusnő elméletén keresztül könnyen azonosíthatjuk a bennünk lévő legerősebb, meglévő, vagy elhanyagolt női minőségeinket. A cél, hogy igyekezzünk összhangba hozni őket, hogy a különböző élethelyezetekben a legjobb segítőt tudjuk életre hívni. 

Na de kik ezek az istennők?


  • Artemisz, az önálló, felfedező nő, független női lélek, aki nem szorul egy férfi segítségére se. Gyerekkorában hangosan kikéri magának, hogy a fiúknak miért nem kell ugyanúgy kivenni a részüket a háztartási munkákból. A nők és a gyengék védelmezője. 
  • Athéné, a bölcsességek és stratégia istennője, hősök támogatója, apja lánya. Szereti az erős, hatalommal rendelkező férfiakat. A szíve helyett inkább az esze vezeti. 
  • Aphrodité, a szerelem és szépség istennője, kreatív nő és szerető. Könnyen lesz szerelmes, de hamar el is veszítheti az érdeklődést. Más nők veszélyesként tekinthetnek rá. 
  • Hesztia, a házi tűz őrzője, templomok istennője, hajadon nagynénénk, a csendes, otthon tevékenykedő feleség. A belső életére fókuszál. 
  • Héra, a házasság istennője, elkötelezett nő és feleség, akinek az esküvője az élete nagy napja. A házasság szent, ezért hajlamos eltűrni sok mindent a férjének. 
  • Déméter, a termékenység, gabonaföldek istennője, a tápláló anya. Fő életcélja a mások testi-és lelki táplálása. A férje felett is anyáskodik. A gyermekvállalás a legnagyobb életfeladata.
  • Perszephoné, az istennő két alakban jelenik meg. Koré, a játékos, alkalmazkodó anyja lánya, aki álmodozik, passzív és nem tudja mit akar. Perszephoné az alvilág úrnője, akit Hádész rabol el, hozzá alkalmazkodik. Nem igazán tudja, hogy ki ő, a rocker férfi mellett rockkoncertre jár, a sportos mellett a fitneszbe. 


Ez az elmélet akkora hatással volt rám, hogy azóta jógatábort, online tanfolyamot és személyes programokat is tartottam ebből a témából, ahol a jóga eszközein keresztül kutattuk fel magunkban ezeket a minőségeket. Akik ezeken részt vettek, utána a barátnőiknek, anyukájuknak is ajánlották mert egyetértettünk abban, hogy minden nő számára egy sokkal nagyobb megértést tud adni önmagáról, a lánytestvéréről, lánygyermekéről, anyósáról, anyukájáról, a körülötte élő nőkről.

Számomra azonban úgy volt hatalmas élmény ez a folyamat, hogy a jógaszőnyegen találkoztam a bennem élő istennőkkel. 2023.januárjában hatalmas érdeklődéssel 3 jógacsoportot indítottam ebben a témában, azonban így is többen lemaradtak, így 2023.szeptemberétől újra indítom ezt a tanfolyamot, valamint készül a teljesen online verzió is, hogy akár Budapestről vagy az ország más részéből is tudj csatlakozni. 

A korábbi Bennünk élő istennők tanfolyamok nagy változásokat és megértéseket hoztak a lányok életében! Örülök, ha neked is átadhatom azt, ami nekünk rengeteget segített és segít a mai napig, hogy jobban megértsem, hogy miért így működök én, a barátnőim, a családban lévő nők. Találkozzunk a jógaszőnyegen!


Sok szeretettel: 


Wollaston Erika

az amerikai Yoga Alliance által akkreditált jógatanár és jógaoktató képző tanár

0036307931457