5 jógatörténelmi érdekesség

5 jógatörténelmi érdekesség

A jóga Indiából ered és több ezer éves múltra tekint vissza. De mióta van jóga a nyugati világban? Milyen volt egy jógi több ezer éve? 5 érdekességet gyűjtöttem most össze neked.

Kedves Olvasó! Örülök, hogy itt vagy. Köszöntelek a weboldalamon. A havi blogsorozatommal szeretném megismertetni veled a jóga hátterét és filozófiáját. Az a célom, hogy érthetően, a hétköznapi életben használhatóan dolgozzunk fel együtt a jóga irodalmából, filozófiájából, történelméből témákat. Úgy érzem, hogy mindig fontos tudni azt, hogy honnan jöttünk, kik voltak az előttünk járók, akik lehetővé tették azt, hogy most élvezhetjük a jóga előnyeit.

A jóga történelméből most 5 érdekességet hoztam neked. 

1893-ban érkezett a jóga Nyugatra

A hindu szerzetes, filozófus és jógi, Swami Vivekenanda ekkor tartott az Egyesült Államokban egy vallási konferencián előadást többek között a jógáról. Az előadásmódja magával ragadta a hallgatóságot. Innen datáljuk a jóga nyugati népszerűségének az indulását. Látod, a jóga több ezer éves múltra tekint vissza Indiában, azonban alig több, mint száz éve van nálunk jelen. 

Patanjali személye

A bölcs Patanjalit, a jóga atyját én is sokszor emlegetem az oldalamon és a tanfolyamokon, hiszen ő volt a jóga egyik legfontosabb irodalmának, a Jóga Szutráknak a szerzője. De ki volt Pantanjali? Nem bizonyított az ő személye és hogy pontosan mikor élt. A legelfogadottabbak, hogy 200 és 400 között élt Indiában. De ki volt ő? Van aki úgy tartja, hogy nem csupán egy ember volt ő, hanem több. Van olyan feltételezés is, hogy Patanjali egy ember volt, de többször újjászületett. A legvadabb feltételezés szerint nő volt. Ez azért nehezen elképzelhető, hiszen Indiában szinte kizárólag a férfiak kiváltsága volt az önfejlesztés, a szellemi tudományokkal való foglalatosság. 


Az első női jógaoktató

A lett-orosz származású Indra Devi volt az első nő, akit tanítványul fogadott Krisnamacharya, az első modern indiai jógaguru. Előtte csak a férfiak és fiatal fiúk kiváltsága volt a jógagyakorlás. Indra Devi izgalmas életet élt, Bollywoodban színésznő volt, majd Hollywoodban hírességeket tanított jógázni. Könyvet írt, amiben az amerikaiakat segítette hozzá a stresszmentesebb élethez. 102 évet élt. 


Téged is érdekel a jóga mélyebb megismerése? Ha szeretnél velem tartani és együtt fejlődni, akkor várlak a soproni és online jógás eseményeken, valamint a 200 órás oktatóképzésen, ahol még mélyebbre ásunk a jóga mind a 8 ágában, megismerheted a jóga teljes történelmét, eredetét, és mind a 8 ágát. 

Köszönjük az előttünk járó mestereknek a tanítást és hogy lehetővé tették, hogy most itt lehetünk és jógázhatunk.

Wollaston Erika

erika@erikajoga.hu