5 hiba, amit minden kezdő jógaoktató elkövet

5 hiba, amit minden kezdő jógaoktató elkövet

Lehet, hogy te is elkövetted, vagy még most is elköveted ezeket a hibákat, amik már az elején kettévághatják az oktatói karrieredet. Olvass tovább, hogy veled mindez ne történhessen meg!

A jógastúdióban és mentor/coachként is megfigyeltem azokat a tipikus hibákat, amiket a kezdő jógaoktatók legnagyobb része elkövet (én is az oktatói utam elején). Páran pont ezek miatt hullanak ki már az első körben és teszik félre az oktatást, még akkor is, ha amúgy tehetségesek lennének. Nézzük is az öt tipikus hibát, hogy te kövesd el őket! 

Utolsó pillanatig vársz a közösségi médiával

Hónapokat jársz oktatóképzésre, tudod, hogy oktatni szeretnél, de megvárod a vizsgát, vagy a következő teliholdat, hogy végre létrehozz egy közösségi média oldalt. Majd egy héttel az első jógaórád előtt kezdesz el posztolni, ráteszel 1-2-3 ezer Forintot hirdetésre, és várod, hogy varázsütésre dőljenek a tanítványok. Ennek kb. csak akkor van esélye, ha olyan faluban tartasz órát, ahol semmi más szórakozási lehetőség nincs, de sehol máshol nem fog működni. Ki kell építeni a bizalmat online, engedd meg, hogy lássák a leendő tanítványaid, hogy szakértő vagy a témában, te is csinálod azt, amit nekik akarsz megtanítani. Nem, nem kell már vállalkozást indítani ahhoz, hogy létrehozz egy jógás oldalt. Még ha csak hónapok múlva is tervezel oktatni, hozz már most létre egy oldalt és posztolj magadról, a jóga hatásairól, a tapasztalataidról. 

Rosszul használod a közösségi médiát

Arról, hogy hogyan találd meg a saját hangodat, ebben a blogbejegyzésben írtam. Készíts érdekes tartalmat, amit érdemes elolvasni. Igen, tudom, nem egyszerű ráérezni erre, de képezd magadat, olvass utána, kövess szakértőket, vagy menj el egy workshopra, ahol megtanítják mindezt neked. Az, hogy posztolsz egyet, amikor kedved vagy időd van, nem fog hosszútávon működni. Kell ehhez egy rendszer és a trendek követése. Igen, ez a valóság, jógaoktatóként értenünk kell mindenhez. És a trendek folyamatosan változnak, ezért nekünk is alkalmazkodnunk kell ezekhez.

Nem tudod, hogy kit szeretnél tanítani

Általában hasonló a hasonlót fogja vonzani. Érdemes a legelején kitalálnod, hogy kivel szeretnél leginkább foglalkozni, kit oktatnál szívesen. Legyen meg a célközönséged, hogy olyan emberekhez tudj szólni, akikkel tényleg szívesen foglalkoznál. Kezdő oktatóként nincs is nehezebb, mint amikor a dinamikus jógára vágyó huszonéves, a gerincsérvvel küzdő, és a nyugdíjas néni egy csoportban vannak. Ha meglesz a célcsoportod, az órádra járók is homogénebbek lesznek, és könnyebb dolgod lesz. 

Nincs fókusz a tanításodban

Az ember ismétléssel tanul. A célunk az, hogy a jógázók haza is tudjanak valamit vinni az óráinkról, hogy megtanítsuk őket jógázni. Legyenek jól ismert, kiszámítható, ismétlődő dolgok az óráidban. Nem kell mindig valami újat virítani minden órára, mert ez egyenes út a kiégéshez. Mindig tudd, hogy mit szeretnél tanítani. Miért az van az órán, ami. Legyen egy fókusz, és túl sokat se akarj egyszerre átadni.

Mindent kontrollálni akarsz

Kezdőként - főleg, ha olyan tanfolyamot végeztünk - azt hihetjük, hogy csak egy út jó, csak úgy lehetséges azt a jógapózt felvenni, hiszen Iyengar/Patthabi Jois/x tanár azt mondta. Ezért igyekszünk a jógázóinkat is ezek közé a keretek közé szorítani. Ugyanilyen voltam én is. Mivel úgy tanultam, hogy például X pózban belül kell, hogy legyen a kéz, ezért én is ezeket a szögletes instrukciókat és gondolatokat adtam át a korai tanítványaimnak. Aztán ahogy sokat tanultam az emberi testről és a modernebb hozzáállású jógáról, úgy jöttem rá, hogy nem csak egy helyes út van. Sok út van, és mindegyiknek van valamilyen haszna. Ezzel egyből fel is szabadult a jógaoktatásom sok hiedelem és dogma alól, és most már az öntanulmányozás a legfontosabb fegyverem. Nem csak egy jó út van. Szerintem a jógatanítványaim is felszabadultak az én kontrollom alól. Tudják, hogy nem egy nagykönyv szerinti ászanát fogunk felvenni, hanem mindenkinek az aznapi testére szabjuk a pózokat. 

+1 tipp El se kezded, vagy pár hónap után feladod

A jógaoktatás a bátrak és kitartóak útja. Ugye te se szeretnéd, hogy a sok munkával, energiával megszerzett bizonyítványod kárba veszne? Szedd össze magadat! Ha szükséges kérj segítséget egy tapasztalt oktatótól! Az évek alatt azt láttam, hogy legtöbbször nem a jógával, az órákkal van a gond, hanem azzal, ahogy kommunikálunk a tanítványokkal az órán, valamint azzal, ahogy megjelenünk, vagy éppen nem jelenünk meg a közösségi médiában. Ilyenkor szokott jönni a kifelé mutogatás, hogy nem jó az időpont, a hely, a napszak, a járvány, a Zombi támadás, a ki tudja micsoda még. Fókusz! Te hogyan tudsz változtatni? 

Sok sikert kívánok neked is a jógaoktatói utadon. Minél előbb tudatosítod ezeket a tipikus hibákat, annál előbb találod meg az örömöt és megelégedettséget ebben a csodaszép hivatásban. Szükség van minden lelkes, felkészült oktatóra, nem szabad a legkisebb akadály miatt abbahagyni! 

Írd meg nekem üzenetben, ha segítettek ezek a tippek. Ha pedig szeretnél mélyebbre menni, akkor is keress bátran és dolgozzunk együtt! 

Ha szeretnéd tovább mélyíteni a jógatudásodat, akkor neked ajánlom a Free Spirit Jóga Akadémia továbbképzéseit és eseményeit

Kitartást és szép tapasztalatokat kívánok neked. 

Wollaston Erika 

Jógatanár, jógaoktatóképző tanár, jógaoktató mentor

erika@erikajoga.hu