5 dolog, amit mindenképpen tudnod kell kezdőként

5 dolog, amit mindenképpen tudnod kell kezdőként

Bárcsak annak idején elmondta volna ezeket valaki nekem!

Most 5 olyan dolgot osztok meg veled a jógáról, amit jó, ha tudsz kezdőként (és haladóként is).

Nem a forma a fontos

A jóga attól jóga, hogy a figyelmed a tested és a légzés egy helyen van, ezt szankszrit nyelven tristana módszernek hívjuk, ami a jóga egyik alapszabálya. Ettől lesz más egy igazi jógagyakorlás és egy tornaóra. A jógapóz külső szépsége másodlagos. A tornászok is spárgáznak, de az attól még nem jóga. A jógaórán végig hallani fogod a tanárt, hogy a légzésre és a figyelem vezetésére ad instrukciókat. Például úgy, hogy nyújtózz meg egy belégzéssel és figyeld meg milyen érzés ez a törzsedben.

Nem kell, hogy fájjon

Mindig a határainkon belül jógázunk. Itt nem lehet erőből nyújtani, mert még jobban befeszülsz. Az izom akkor fog hatásosabban nyúlni, ha az idegrendszered tudja, hogy biztonságban van a test, nem erőből fogod nyújtani, ezzel sérülést, izomszakadást kockáztatva. Nem kell, hogy mindened fájjon. Gyakorolni kell és az eredmény garantáltan eljön. A jóga így alázatra és türelemre is tanít.

Nem minősítünk

Sokat fogod hallani, hogy minősítés nélkül szemléld a testedet, a légzést és a gondolatokat. Ez a jóga esszenciája. Minősítés és reakció nélkül szemlélni a történéseket. Nem fogunk rossz és jó jelzőket használni. Egy jó tanár soha nem fog téged minősíteni és értékelni. Nem fogsz olyat hallani, hogy a hajlékonyak ezt a jógapózt csinálják, a kötöttek meg azt. Ha ilyet hallasz egy órán, onnan menekülj.

A jóga életmód is

Kezdőként először a testeddel és jógapózokkal fogsz többet foglalkozni, majd egyre könnyebb lesz koncentrálni, ellazulni, a jelenben lenni. Ahogy fejlődsz az életed minden területén meg fog jelenni a jóga (nem ártás, nem minősítés, türelem, stb). Az igazi csodák itt fognak megtörténni.

Tudj kapcsolódni a tanárhoz

Sokféle jógaoktató van, akik sokféle jógastílust tanítanak, mást tartanak fontosnak és máshol járnak a fejlődésben. Ha az első tanár nem szimpatikus számodra, ne add fel a keresést. Találj olyan oktatót, aki a legjobbat hozza ki belőled. Fontos, hogy tudj azonosulni a tanárral és bízz benne, hogy tudja mit csinál.

Ha kezdőként izgulsz és nem mersz egy csoportos órára becsatlakozni, akkor tudd, hogy a legtöbben így vannak ezzel. Ezért is tartom évek óta a kezdő jógatanfolyamokat, ahol kis csoportban más kezdőkkel indulhatsz el a jóga útján. Szeretnél te is egy ilyen közösségben jógázni? Nézd meg az aktuális tanfolyamokat. Ha szeretnél jelentkezni ne várj sokat, mert a kezdő csoportok pár nap alatt be szoktak telni.

Wollaston Erika

ERYT-500, akkreditált jógaoktató és jógaoktatóképző tanár

erika@erikajoga.hu