5 dolog, amiben segít a jóga

5 dolog, amiben segít a jóga

Mindenki tudja, hogy mennyire nagyszerű a jóga a fizikai és a mentális egészségünk karbantartására. De mi mindenre jó még? Nézzünk most 5 területet, amire hat.

A jógafilozófia egyik legfontosabb tanítása, hogy nem csak a fizikai testünk vagyunk. Az ember 5 rétegből áll, és ezekre mind hat a jóga. A jógában ezeket a rétegeket kosháknak hívjuk, az öt réteg vagy burok szanszkrit neve, panchakosha. 

Fizikai test 

Hetek óta fennálló, egyoldalú mozgásból vagy helytelen testtartásból származó testi feszültségek oldódnak. Mozgékonyabb leszel. Kimozgatod végre magadat, egyre jobban visszatér az ízületek természetes mozgásterjedelme. 

Energia test

Kezdő szinten leginkább a légzésünkön keresztül tudjuk befolyásolni. Mikor tudatosítottad utoljára a légzésedet? A jógaórát ezzel kezdjük. Már ettől lelassul a légzésed, megnyugszol és te is lelassulsz. A pangó energiákat felszabadítjuk és új, éltető energiával töltődsz fel. 

Elme rétege

Kezdő jógázóként azt gondolnád, hogy a testtel való munka a fontos, aztán pár alkalom után rájövünk, hogy aztán rájövünk, hogy az elmében sokkal több tennivaló van. Ha nem foglalkozunk az elménkkel, a gondolatokkal tudatosan, ezek a háttérben méregként tudják megkeseríteni az életünket. Amit gondolsz azzá válsz. Lehet, hogy egyedül a jógaszőnyeged az a hely, ahol meghallod, hogy mi van a fejedben. Itt nem kell rohanni, másokra figyelni, csak magadra. A testedre, légzésedre és az elmédre. 

Bölcsesség réteg

Az elménknek egy sokkal halkabb rétege, ahol a megérzés, az intuíció lakik. Úgy képzeld el, mint az autódban a rádiót. A tudatos elmében dübörög a zene, de ebben a finomabb rétegben halkan szól. Olyan, mint amikor egy másik adó be akar lépni a hallóteredbe. Amíg a hétköznapi elmédben üvölt válogatás nélkül minden gondolat, addig ezt a halk csatornát nem fogod meghallani. A jóga és a meditáció a hangos csatorna lehalkításában segít neked. 

Öröm burok

Felszabadulás, felismerések, igazi végtelen szabadság, az igazi önmagad és egységérzet található ebben a burokban. Úgy képzeld el, mintha egy hagymahéjként szedegetnénk le magunkról az illúzió, a tévhitek, a hiedelem rétegeit és végre elérkezünk ehhez a burokhoz, amiben a végtelen öröm lakik. Itt már nincsen semmilyen külső befolyásolás, más akarata, a saját belső feszültségeink. Itt csak tiszta jelenlét és öröm van. Ide vezet a rendszeres jógagyakorlás. 


Ezért annyira hatásos a jóga. Ezért gyakoroljuk ilyen sokan, mert a testünk mellett a többi rétegünkre is felszabadítóan hat. Szeretnéd te is kipróbálni? Csatlakozz hozzám Sopronban a Free Spirit Studioban vagy online itt a weboldalamon. 

Wollaston Erika

ERYT-500, vezető jógaoktató és jógaoktatóképző tanár

erika@erikajoga.hu

Instagram: @erikajoga

TikTok: @jogaoktato